Početna - IZDVOJENO - Osniva se Hrvatski pčelarski institut u Kastvu
kastav slika

Osniva se Hrvatski pčelarski institut u Kastvu

Hrvatski pčelarski institut postat će nova ustanova posvećena očuvanju i promociji ovog specifičnog poljoprivrednog posla, a sjedište će joj biti u gradu Kastvu. Odlučili su tako kastavski gradski vijećnici, koji su na nedavnoj sjednici prihvatili inicijativu osnivanja takve institucije koja bi trebala postati središnje mjesto hrvatskog pčelarstva.

Nakon što je još u starom kastavskom statutu iz 1400. godine pčelarstvo bilo zapisano kao jedan od poslova kojim su se bavili tamošnji građani, Kastav će u 21. stoljeću uskoro postati nacionalnom referentnom točkom za ovu djelatnost, jer Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo postati osnivačem Hrvatskog pčelarskog instituta, koji će svoje sjedište imati u gradiću na brege.

Inicijativu za osnivanje predložili su Đuka Petrić iz Pčelarske udruge Učka, Branko Vidmar iz udruge Biopčela te dr. Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, a činjenica je da Kastav ima i povijesnu osnovu za ovakav potez, jer je u starom gradskom statutu otprije šest stotina godina pčelarstvo bilo zapisano kao jedna od temeljnih djelatnosti građana.

Prijedlog je vijećnicima predstavio gradonačelnik Ivica Lukanović, kazavši da se u Kastvu ova djelatnost odvija kontinuirano 700 godina, te naglasivši kao je i povijest pokazala da je mediteransko zemljopisno određenje Grada Kastva očito vrlo povoljno s pozicije raspolaganja botaničkim i biološkim resursima važnima za pčelarstvo.

U Hrvatskoj djeluje oko 12.000 pčelara, a Hrvatski pčelarski savez po mnogočemu je najkvalitetnija poljoprivredna udruga. I ranije je bilo inicijativa o osnivanju pčelarskog instituta. Jedan od predsjednika saveza to je pokušao učiniti u Križevcima, odakle potječe, ali nije dobio potporu za svoj plan. Išli smo za tim da je pisana tradicija pčelarstva najstarija upravo u Kastvu. S razgovorima s gradonačelnikom počeli smo još prije tri godine. Nije ova priča nastala preko noći, odlučili smo realizirati zaista ozbiljan projekt – pojasnio je Vidmar.

Dodao je da na području Primorsko-goranske županije postoje veliki potencijali za proizvodnju najkvalitetnijeg meda u Hrvata.

Hrvatski pčelarski institut za početak će biti smješten u jednome od gradskih prostora, a s vremenom bi se trebao preseliti u kuću Gmajnički, po njenoj obnovi. U prvoj godini odobrena su i incijalna sredstva za rad, u visini od 30 tisuća kuna, budući da je gradonačelnik Lukanović objasnio kako u Hrvatskoj ne postoji ustanova ovog tipa, pa Kastav mora iskoristiti priliku da se pozicionira kao nacionalna referentna točka za provedbu istraživačkih programa vezanih uz hrvatsko pčelarstvo te ocjenu kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Sljedećeg vikenda kreće Bela Nedeja

Kako u svom obraćanju javnosti navodi gradolnačelnik grada Kastva, ovogodišnje izdanje Bele nedeje će se održati sljedećeg vikenda. Nakon prošlogodišnjeg ...