Početna - IZDVOJENO - Osnovan je Centar za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji
centar
web

Osnovan je Centar za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji

Prošli tjedan je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta  Rijeci osnovan Centar za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji koji je nastavak kampanje „Stani uz mene“ koji su osmislili i studnti Svučilišta. Voditelj Centra je Igor Salopek. Uz osnivače Skupštini je nazočio i prodekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, koji je izrazio podršku Centru i istaknuo važnost kontinuiranog rada na destigmatizaciji duševnih smetnji.

Osnivači su upozorili kako prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije gotovo jedna četvrtina ljudi ima iskustvo duševne smetnje, a pritom su snažno stigmatizirani, ne mogu ravnopravno ostvariti svoja temeljna prava, kvalitetno se educirati, a još teže, naći adekvatno zaposlenje. S druge strane, bilježi se trend porasta oboljenja od duševnih bolesti, poglavito depresije, što je još jedan, dodatni snažni motivator za osnivanje ovog Centra i borbu protiv destigmatizacije.

Od brojnih aktivnosti koje su predložene na Skupštini, uskoro će svakako uslijediti izdavanje i promocija knjige slovenske autorice koja u knjizi piše o svojim iskustvima s duševnom bolesti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...