Početna - IZDVOJENO - Osnovan Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera
klaster
web

Osnovan Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera

Održana je osnivačka skupština Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera u Villi Angiolini u Opatiji. Klaster je udruga koja ima cilj promovirati Kvarner kao destinaciju zdravlja i povezivanje vodećih stručnjaka iz područja zdravstva, turizma i srodnih potpornih djelatnosti, a sve kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma regije i zajednički nastupalo na međunarodnom tržištu.

Osnivači Klastera su: Centar za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić, Dentalna poliklinika dr. Jelušić, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Jadran Hoteli d.d. Rijeka, Jadranka d.d., Katarina Line d.o.o., Klinički bolnički centar Rijeka, Klinika za ortopediju Lovran, Lječilište Veli Lošinj, Medicinski fakultet u Rijeci, Mediteran Adria d.o.o., Milenij Hoteli d.o.o., My travel, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Poliklinika Medico, Poliklinika Rident, Poliklinika Terme Selce, Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju Dr. Nemec, Thalassotherapia Crikvenica, Thalassotherapia Opatija i Turistička zajednica Kvarnera. Za predsjednika klastera  izabran je na mandat od dvije godine doc.sc.dr. Vladimir Mozetič.

Temelji na osnovu kojeg su PGŽ i TZ Kvarnera prepoznali zdravstveni turizam kao prednost regije je tradicija, razvijena infrasrtuktura i sručnjaci iz potrebnog područja. Kako je potreba da zdravstveni turizam postane regionalni brand koji će biti prepoznatljiv velika tako je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmićnaglasio potrebu za brendiranjem destinacije kroz afirmaciju sektora u turizmu u kojemu što se Opatije tiče svakako vodeće mjesto pripada zdravstvenom turizmu na kojem je Opatija i izrasla kao turističko mjesto. No, ona danas ide ka smjeru razvoja u kojem gradovi poput Opatije bivaju i drugim mjestom boravišta pojedincima kroz veliki dio godine.

Župan Komadina izazio je nadu da će se ovakvi klastere širiti u zemlji, a logičnim ocjenjuje da se prvi klaster osnovao u županiji kojoj je na čelu s obzirom na to da PGŽ ima snažno razvijenu znanstvenu komponentu u sustavima, ali istovremeno i jaku tradiciju. On je izrazio uvjerenje da će osnivanje klastera zdravstvenog turizma utjecati na produljenje turističke sezone, kao i na povećanje ukupnih prihoda, te voditi ka cjelogodišnjem turističkom poslovanju, što je glavni cilj.

Kao ključna komparativna prednost regije, zdravstvena industrija definirana je Strategijom razvoja zdravstvene industrije Primorsko-goranske županije, strateškim dokumentom koji utvrđuje kontekst, viziju, prioritete i ključne mjere u razvoju zdravstva Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2013. do 2017. godine. Taj dokument, izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i njenim sastavnicama, zdravstvenim ustanovama na području županije i drugim zainteresiranim dionicima. Također, na osnovu toga dokumenta usvojen je i Akcijski plan provedbe Strategije razvoja zdravstvene industrije Primorsko-goranske županije za razdoblje 2013. do 2020. godine, kojim je predviđeno osnivanje i razvoj Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, kao nužnog preduvjeta ostvarivanja ciljeva Strategije.

U 2013. godini Turistička zajednica Kvarnera inicirala je i pokrenula projekt brendiranja zdravstvenog turizma na Kvarneru pod marketinškim nazivom „Kvarner Health&Wellbeing“. Oko tog projekta okupljene su specijalne bolnice, lječilišta, poliklinike i klinike, ali i fakulteti te hotelske kuće i turističke agencije na Kvarneru, čime je objedinjena i aktualizirana ponuda zdravstvenog turizma. U 2014. godini kroz ovaj projekt odrađena je intenzivna zajednička promocija zdravstvenog turizma na Kvarneru. Time je proizvod zaživio i ostvareni su preduvjeti za osnivanje Klastera.

Primorsko-goranska županija osnovala je u kolovozu ove godine Povjerenstvo za osnivanje Klastera zdravstvenog turizma, čiji je zadatak bio da pripremi osnivačku skupštinu i cjelovitu dokumentaciju za registraciju udruge. Voditelj Povjerenstva je prof. dr. sc. Viktor Peršić, ravnatelj Thalassotherapije Opatija, a članovi su dr. sc. Irena Peršić-Živadinov, dirketorica TZ Kvarnera, doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, ravnatelj Poliklinike Medico, red. prof. dr. sc. Milena Peršić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija i prof. dr. sc. Tomislav Rukavina s Medicinskog fakulteta u Rijeci kao predstavnici Sveučilišta u Rijeci i Slavica Bakić kao predstavnica medija.

Primorsko-goranska županija potporu osnivanju Klastera dala je i osiguravanjem u proračunu inicijalnih sredstava za njegovo financiranje.

Primorsko-goranska županija – Povjerenstvo za provedbu projekta „Osnivanje Klastera zdravstvenog turizma“ uputilo je poziv zdravstvenim i turističkim subjektima koji su od početka bili uključeni u aktivnosti na osnivanju Klastera i aktivnosti na projektu Turističke zajednice Kvarnera „Kvarner Health&Wellbeing“ te je njih 22 prihvatilo biti osnivačima Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera. Očekuje se da će se u budućnosti Klasteru, kao članovi ili partneri, pridružiti i ostale fizičke i pravne osobe koje svojim djelovanjem mogu doprinijeti promociji i razvoju Kvarnera kao destinacije zdravlja. Zadatak je Klastera da doprinese ostvarenju toga kroz organizirano pristupanje emitivnim tržištima, pozicioniranje i brendiranje članova Udruge na međunarodnom tržištu ujedinjenim marketinškim naporima i PR aktivnostima te suradnju sa srodnim organizacijama i institucijama, kao i stručno usavršavanje članova Udruge.

Zadaci su Klastera također i promicanje zaštite i zdravlja ljudi i kvalitete života, organiziranje i sudjelovanje u volonterskim programima, organiziranje konferencija, seminara, radionica i drugih stručnih skupova, a osobito je važna njegova uloga u optimizaciji poslovanja članova Udruge kroz proces objedinjene nabave te zajedničko istraživanje i razvoj, kao i u akreditiranju i standardizaciji poslovanja članova Udruge.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...