Početna - IZDVOJENO - Oštećena ćirilićna ploča u Rijeci
foto: Sergej Drechsler

Oštećena ćirilićna ploča u Rijeci

Da razbijanja ćiriličnih ploča nema samo u Vukovaru, dokazuje čin koji se dogodio  u Rijeci. Naime, u Trpimirovoj ulici spomen ploča koja je posvećena makedonskom pjesniku, prosvjetitelju, lignvistu i diplomatu, Andreji Petkoviču, koja je ispisana  latinicom i makedonskom   ćirilicom, razbijena je.

Ova ploča postavljena je još u travnju prošle godine, a Andreja Petkovič je osoba koja je ostavila značajan trag u riječkom društvenom i političkom životu.

Počasni konzul Republike Makedonije u Rijeci, Goran Kalogjera, istaknuo je da je spomen ploča spomenik kulture te da, ukoliko je ploča namjerno razbijena, to je počinio sigurno netko tko ne zna čitati ni latinicu ni ćirilicu. Osim toga, konstatirao  je da su se Makedonci u Rijeci uvijek ugodno osjećali te da ovaj čin nikako ne povezuje ni s Primorcima, ni s Gradom Rijekom, ni s Primorsko-goranskom županijom, prenosi Novi list.

Ovaj čin komentirao je i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, te da ukoliko se radi o vandalizmu oštro ga osuđuje, a od policije očekuje da će se počinitelj pronaći.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Preminuo Duško Paro, veliki opatijski skladatelj!

Duško Paro- r. 26.05.1937. u Pagu-preminuo 19.10.2021. u Rijeci Skladatelj zabavne glazbe,tekstopisac,pjevač,autor brojnih hitova i evergreen pjesama Duško Paro je ...