Početna - IZDVOJENO - Otvoren novouređeni središnji odjel Knjižnice Rijeka
Novi prostor

Otvoren novouređeni središnji odjel Knjižnice Rijeka

Novouređeni Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka korisnicima je otvorio vrata za i to na dvije lokacije: lijepa književnost odsad je smještena u prizemlju Filodrammatice, a publicistika u Palači Modello. Otvorenje novog prostora Gradske knjižnice vrlo je značajna promjena u pružanju knjižničnih usluga, budući da je ovo najveće proširenje središnjih prostora narodne knjižnice u centru Rijeke od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Na novoj lokaciji u Filodrammatici korisnici knjižnice moći će pronaći lijepu književnost, antologije, eseje i pisma te stripove, dok se u dosadašnjem Središnjem odjelu, u Palači Modello, nalazi odjel posvećen publicistici, znanosti i stručnoj literaturi. Korisnici će imati otvoren pristup cijelom knjižnom fondu, što do sada nije bio slučaj, jer je upravo zbog manjka kapaciteta, dio fonda bio u spremištu. Čak se 50 posto fonda, koji bi svakodnevno trebao biti dostupan korisnicima, držao u spremištu. No, u riječkoj se knjižnici nadaju da je i ovo samo privremeno rješenje do ostvarenja planiranog novog prostora knjižnice u nekadašnjem kompleksu tvornice „Rikard Benčić“.

Središnji će odjel odsad raspolagati dvostruko većom površinom, jer Filodrammatici posjeduje 370 četvornih metara prostora, dok je Središnji odjel u Palači Modello dosad djelovao na 409 četvornih metara prostora. U prostor Filodrammatice preseljeno je oko 60.000 svezaka, što starih, a što novih kojim je ujedno nadopunjena ponuda knjižnice. U novi je prosto do sada uloženo oko 150.000 kuna, a prema riječima ravnateljice Gorane Tuškan Mihočić, to uključuje samo najosnovniju opremu. Ostatak ulaganja i opremanja novog i starog prostora gradske knjižnice očekuje se u narednih nekoliko mjeseci.

Osim logično nametnute potrebe za rješenjem problematike kroničnog nedostatka prostora gradske knjižnice, koji je, prema riječima ravnateljice, aktualan unatrag nekoliko desetljeća, dostupnost knjiga trebala bi povećati broj korisnika. Naime, ravnateljica navodi kako je u posljednjih šest mjeseci primijećen pad posudbe od dvadesetak posto, čemu je prema njenim zaključcima svakako jedan od razloga i dosadašnja nedostupnost fonda.

Godišnje Središnji odjel Gradske knjižnice broji oko 18 tisuća članstava, oko 250 tisuća posjetitelja te preko 500 tisuća posudbi.

Na jesen stiže još jedna novost Gradske knjižnice, a to je povratak sada bibliokombija, nekadašnjeg bibliobusa. Naime, prošli je tjedan izabran izvođač ove ponude, a tijekom jeseni kombi bi trebao započeti vršiti svoju funkciju.

Do 29. kolovoza oba odjela rade prema ljetnom radnom vremenu, odnosno ponedjeljkom, srijedom i petkom otvoreni su od 8.30 do 14.30 sati, a utorkom i četvrtkom od 13.30 do 19.30 sati. Subotnje radno vrijeme je od 8.30 do 14.30 sati.

Za vrijeme dok je knjižnica bila zatvorena, a za knjige koje su ranije posuđene u Središnjem odjelu, neće se obračunavati zakasnina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...