Početna - IZDVOJENO - Ovaj tjedan anketni listić i računi za korisnike toplinske energije
web

Ovaj tjedan anketni listić i računi za korisnike toplinske energije

Idućeg tjedna korisnici toplinske energije u Rijeci dobit će ankete, čijim ispunjavanjem će se moći izjasniti o svom interesu za daljnje korištenje Energovih usluga isporuke toplinske energije. Također, idućeg tjedna korisnicima će biti dostavljeni i računi, obračunati temeljem novog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju.

Dostava ankete te odgođena dostava računa za veljaču, do donošenja novog pravilnika, rezultat je zaključaka Gradskog vijeća sa sjednice održane 26. veljače, na kojoj je jedna od glavnih točaka bilo pitanje opskrbe toplinskom energijom korisnika u gradu Rijeci te povećanje cijena toplinske energije.

Dostava anketa korisnicima toplinske energij

Danas i sutra svi stanari, korisnici toplinske energije, poštom će dobiti ankete, s glavnim pitanjem žele i dalje koristiti uslugu isporuke toplinske energije. Ako se korisnici izjasne da više ne žele koristiti navedene usluge, bit će im ponuđeno nekoliko opcija: od opcije da zgrada ostaje u toplinskom sustavu, ali se račun za isporučenu energiju ispostavlja zgradi, preko isključenja zgrade iz toplinskog sustava, do krajnje opcije, prestanka isporuke toplinske energije sa završetkom ove sezone grijanja te gašenje djelatnosti toplinarstva u Energu.

Na konferenciji za novinare direktor Energa Sanjin Kirigin i njegov zamjenik Marko Križanec pozvali su sve korisnike toplinske energije da ozbiljno shvate ispunjavanje ankete, budući da će rezultati dobiveni od stanara utjecati na budućnost toplinarstva u Rijeci, odnosno na temelju njih će Uprava Energa predložiti poslovne odluke Nadzornom odboru i Skupštini.
“Prikupljeni rezultati analizirat će se odvojeno za svaku toplanu, odnosno kotlovnicu, a odlučeno je kako će odgovori dobiveni od strane 2/3 ukupnog broja korisnika pojedine toplane poslužiti kao osnova za određivanje daljnjih koraka,” kazali su predstavnici Energa, koji su, odgovarajući na novinarsko pitanje, istaknuli kako je granica od potrebnom izjašnjavanju 2/3 korisnika donesena nakon konzultacije s pravnicima.

Slanje ispunjenih anketa za korisnike će biti besplatno, a kao rok za dostavu ispunjenih anketa određena je subota, 11. travnja. Predstavnici Energa ocijenili su kako će stanari, odnosno ovlašteni predstavnici stanara imati dovoljno vremena za dogovor i odgovaranje na anketna pitanja.

Dostava računa za mjesec veljaču
Ovaj tjedan 23. do 27. ožujka, korisnicima će biti dostavljeni računi za veljaču, koji će se izraditi na temelju cijene od 0,50 kn/kWh. Naime, Gradsko je vijeće na sjednici odlučilo kako će se do donošenja novog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, Energo primjenjivati staru cijenu za isporučenu toplinsku energiju, u iznosu od 0,37 kn/kWh, s time da će razlika u cijeni korisnicima biti obračunata nakon donošenja Pravilnika, u mjesecima do kraja godine. Kako je u međuvremenu usvojen novi Pravilnik takva je opcija napuštena.

No, Energo i dalje korisnicima omogućuje da svoje troškove za isporučenu toplinsku energiju, ako to žele, podmiruju po mjesečnim novčanim obvezama, odnosno akontacijskim ratama.

Primjena novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju
Proteklog tjedna, točnije 12. ožujka, donesene su izmjene Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju. Premda su Energo i Grad Rijeka prema Ministarstvu gospodarstva pokrenuli postupak izmjena i dopuna navedenog Pravilnika, poslavši primjedbe s ciljem uvođenja pravičnije raspodjele toplinske energije među korisnicima, te primjedbe nisu prihvaćene.
“Primjenom novog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, broj korisnika koji dobiva povećane račune značajno pada. Ipak, ponovno se pojavio i određeni broj problematičnih slučajeva. Budući da Energo, kao opskrbljivač toplinske energije, ne može utjecati na takve situacije, a Pravilnik dozvoljava djelomičnu prilagodbu formule za razdiobu, pri rješavanju takvih slučajeva Energo d.o.o. apelira prvenstveno na razdjeljivače i ovlaštene predstavnike suvlasnika, kako bi zajednički poradili na pravednoj raspodjeli energije u zgradama, s ciljem izbjegavanja povećanih iznosa računa”, kazali su Kirigin i Križanec.

Tvrtka Brunata, koja razdjeljuje energiju za oko 65 posto riječkih kućanstava, analizirala je primjenu starog i novog Pravilnika na temelju potrošnje u veljači. Usporedba je pokazala kako temeljem starog Pravilnika 8 posto stanova ima račun veći od 1.000 kn (1.600 kWh), dok 52 posto stanova ima račun manji od 300 kn (480 kWh), dok primjenom  novog Pravilnika, tek 2 posto stanova ima račun veći od 1.000 kn, no na 40 posto je smanjen udio stanova s računom manjim od 300 kn. Takva analiza pokazala je da će se smanjiti najveći računi, ali i da će oni s manjom potrošnjom morati više sudjelovati u plaćanju konačne raspodjele energije ispostavljene zgradi. Kako je kazao Kirigin, u prosjeku se radi o povećanju izdvajanja do 100 kuna.

U prilogu ovo članka nalazi se primjer anketnog listića, kao i pojašnjenja vezana uz pojedina anketna pitanja te odluke Gradskog vijeća sa sjednice održane 26. veljače.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...