Početna - IZDVOJENO - Panika u Vladi: prodaju se sve luke, Lutrija, Croatia Airlines, Narodne novine…
Slavko Linić

Panika u Vladi: prodaju se sve luke, Lutrija, Croatia Airlines, Narodne novine…

Dok ministar financija Slavko Linić otvoreno najavljuje kako će svake godine zbog pada prihoda proračuna rasti deficit, teško je ne promatrati drugi krug privatizacije kao golemu i paničnu rasprodaju s ciljem krpanja rupa u proračunu.

U roku od dva mjeseca u privatizaciju idu sve četiri pomorske luke (Rijeka, Ploče, Zadar, Šibenik), Hrvatska lutrija, Croatia Airlines, Narodne novine, riječna luka Vukovar i Petrokemija, izjavio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. U Vladi ovu rasprodaju nazivaju “Drugi krug privatizacije”,

Riječka luka tako ulazi među devet poduzeća koja bi se rasprodala u najkraćem roku. Država u poduzeću Luka Rijeka danas ima nešto manje od 85 posto vlasništva.

U drugoj fazi koja bi trebala uslijediti iduće godine taj obujam će narasti. Privatnim ulagačima tada se namjerava ponuditi još 19 kompanija. Prema Globusovim informacijama, riječ je o Hrvatskoj pošti, ACI-ju, Jadroliniji, sedam zračnih luka (Osijek, Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Zagreb), tu je i Imunološki zavod, Croatia banka, APIS, Brijuni, Brodarski institut, Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, Club Adriatic, Park Prevlaka i Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica.

Dio stručnjaka pribojava se da bi zapravo drugim krugom privatizacije mogao dominirati model ‘daj što daš’.

foto:: Patrik Macek/PIXSELL i CROPIX

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

TZ grada Opatija objavila Javni poziv – Potpore za turistička događanja u 2023. godini

Turistička zajednica grada Opatija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora iz programa „Potpore za turistička događanja u 2023. g.“. ...