Početna - IZDVOJENO - PERZEIDI (suze Sv. Lovre)
Suze Sv. Lovre

PERZEIDI (suze Sv. Lovre)

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak očekuje nas (možda) stotine “zvijezda padalica” na noćnom nebu. Riječ je o meteorskom roju Perzeidi, čija je roditeljska kometa, komet 109 P/ Swift-Tuttle.

Perzeidi su svoj naziv dobili po sazviježđu Perzeja u kojemu se nalazi njihov radijant. Aktivni su od 23. lipnja do 22. kolovoza s maksimumom aktivnosti od 11. do 13. kolovoza, odnosno od nedjelje do utorka. Točno vrijeme samog maksimuma varira iz godine u godinu. Ove godine preporuka su, noći 11./12. i 12./13. kolovoz.

Kako opažati Perzeide?

Najbolje vrijeme za opažanje Perzeida je 11./12. i 12./13. Nakon 24:00 radijant će već biti dovoljno visoko te će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna. Osnovno pravilo kod opažanja meteora je naoružati se strpljenjem. Često se događa da nekoliko minuta nema ništa, a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi desetak sjajnih meteora!

Za početak potrebno je otići izvan područja koja su svjetlosno zagađena. Najpovoljniji položaj za opažanje je ležeći. Potrebno je dobro se obući (i ljeti su noći hladne!) uzeti vreću za spavanje (ili deku) i ispod nje postaviti plastičnu prostirku.

Tempirajte vrijeme opažanja počevši od oko 22 sata nadalje, a najbolje iza ponoći. Nije potrebno gledati u nekom određenom pravcu, najbolje je gledati prema zenitu, jer meteora će ionako biti posvuda na nebu. Uglavnom neka vam sazviježđe Perzej bude u vidnom polju.

Astronomski centar Rijeka poziva sve za “prirodni noćni vatromet”. Cijena ulaznice za prigodnu prezentaciju uživo i redovni program je 10 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom, a za odrasle 20 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...