Početna - IZDVOJENO - „Pjevajmo u Došašću“, koncert tradicionalnih duhovnih napjeva došašća
schola-cantorum-rijeka

„Pjevajmo u Došašću“, koncert tradicionalnih duhovnih napjeva došašća

Schola Cantorum Rijeka i ove godine pripremila je osebujan program koji se rijetko nalazi na repertoaru koncertnih zborova, već se čuje, uglavnom, u okviru liturgije, a osobito na misama zornicama. Radi se o tradicionalnim duhovnim napjevima došašća. U nedjelju 11. prosinca u 19:30 u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta u Rijeci održat će koncert „Pjevajmo u Došašću“.

U prvom dijelu koncerta Schola će izvesti Ave Mariu op. 240 Ivana pl. Zajca za zbor i orgulje te po prvi puta u Hrvatskoj izvesti djelo skladano 2013. g. “Četiri adventne antifone” suvremene češke skladateljice Veronike Kopecke. Slijedi stari koledarski napjev “Zlatna grana od orija” u obradi za mušku klapu.

Glavninu koncertnog programa čini samo mali presjek iznimno bogate glazbene baštine u vidu napjeva za vrijeme došašća (među kojima su i one zapisane u Zborniku Cithara octochorda iz 1701.g.) a koji navješćuju i prizivaju radosni i spasonosni dolazak Gospodinov u liku malog djeteta Isusa.  Ugođaj pjesama je radostan, pun nade i svečanog iščekivanja s pozivom na osobno i kolektivno obraćenje i promišljanje vjere kroz opće sadržaje ili pak vrlo osobne marijanske tekstove u kojima Bogorodica zahvaljuje Gospodinu na iskazanoj osobitoj milosti i jedinstvenom poslanju i žrtvi koju ona s radošću  prihvaća. Napjeve su u četveroglasje harmonizirali i za orgulje priredili najistaknutiji hrvatski skladatelji duhovne i liturgijske glazbe : A. Klobučar, M. Lešćan, A. Vidaković, F. Dugan, K.Kolb i drugi. Zborom će dirigirati zborovođa Ingridf Haller, prof., dok će zbor za orguljama pratiti Petra Kukavica.

Organizator koncerta je KUU Dulciana, a ulaz je slobodan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...