Početna - IZDVOJENO - Planirajte Proračun Grada Rijeke za 2018. godinu!
proračun

Planirajte Proračun Grada Rijeke za 2018. godinu!

Grad Rijeka objavio je tzv. Proračun u malom, pojednostavljenu verziju gradskog proračuna za 2017. godinu, namijenjenu građanima za lakše upoznavanje s inače opsežnim proračunskim dokumentom. Pojednostavljena verzija također sadrži online i pdf obrazac na koje građani mogu poslati svoje prijedloge i komentare koji će se uzeti u obzir pri planiranju i izradi proračuna za 2018. godinu.

Jednako tako, na stranicama postojeće edukativne proračunske igre Proračun(ajme) podaci su ažurirani s obzirom na stvarne brojke novog proračuna za 2017. pa je i ona od danas dostupna za igranje, odnosno informiranje o novom proračunu i slanje prijedloga i komentara.

Sudjelovanje građana u planiranju i donošenju proračuna važno je kako bi se sredstva proračunskih rashoda već u fazi planiranja usmjerila na projekte i programe koji su u najvećoj mogućoj mjeri usklađeni s potrebama i iskazanim stavovima građana.

Grad Rijeka stoga poziva građane da se upoznaju s aktualnim gradskim proračunom koristeći ove pojednostavljene verzije kao pristupačnije oblike informiranja od čitanja cjelokupnog opsežnog proračunskog dokumenta, ali i da se ispunjavanjem objavljenih online obrazaca svojim prijedlozima i komentarima uključe u planiranje proračuna za iduću godinu.

U objavljenoj pojednostavljenoj verziji proračuna prikazani su i prihodi i rashodi proračuna, programi i područja za koja je namijenjeno korištenje gradskog novca u tekućoj godini, odnosno pojašnjeno je tko su korisnici proračunskih sredstava. Na kraju publikacije dostupan je obrazac za sudjelovanje koji se može isprintati, ispuniti i poslati poštom, a dostupan je i link na online obrazac koji se može ispuniti na računalu i jednim klikom poslati gradskoj upravi.

Slično je Proračun prikazan i u edukativnoj proračunskoj online igri.

Podsjećamo, u proračunskoj igri Proračun(ajme) građani, osim upoznavanja sa stavkama aktualnog proračuna, mogu birati projekte koje bi željeli realizirati, a koji se ne nalaze u postojećem proračunu. Po završetku igre, mogu i sami dopisati projekt čiju realizaciju priželjkuju, a koji nisu pronašli među ponuđenima. Statistika biranja ponuđenih projekata i prijedlozi novih, koriste se prilikom planiranja proračuna za iduću godinu. Igra je bazirana na stvarnim brojkama proračuna Grada Rijeke i jedina je te vrste u Hrvatskoj. Zamišljena je kao još jedan korak u podizanju razine transparentnosti riječke gradske uprave ali i kao interaktivni alat za izravnu komunikaciju između građana i gradonačelnika, odnosno gradske uprave.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...