Početna - IZDVOJENO - Skup život tjera Opatijce iz domova
opatija3
foto: facebook

Skup život tjera Opatijce iz domova

Na prostoru Urbane aglomeracije Rijeka (koju čine Grad Kastav, Grad Kraljevica, Grad Opatija, Općina Čavle, Općina Klana, Općina Kostrena, Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga, Općina Viškovo i Grad Rijeka) Grad Opatija zabilježio je, prema podacima iz 2013. godine najmanju stopu nataliteta, a iste godine Opatija je bila druga po broju umrlih (iza Rijeke).

Negativni demografski podaci oslikavaju se na svakodnevni život u Opatiji. Opatija je grad koji »umire«. Stanovništvo u potrazi za boljim životom odlazi iz grada, seli se u zaleđe, u općine koje su za život manje skupe, a stambeni kvadrati su cjenovno dostupniji. Sa završetkom ljetne turističke sezone pune ulice postaju puste i prazne, a ono malo preostalog stanovništva uglavnom se može naći u opatijskim naseljima Tošina, Kosovo i Zora.

Nekadašnja »žila kucavica« grada, Ulica maršala Tita, u zimsko predvečerje potpuno je beživotna, a malo ju probudi tek karnevalska dekoracija. Iz nekadašnjih stanova Opatijaca, potom prodanih i pretvorenih u apartmane, više ne dopire svjetlost. Zatvorene škure ukazuju da su mnogi prostori koji su nekad vrvjeli životom danas prazni. Prisjećanje na djetinjstvo šećući ulicom ipak donese neku toplinu i ugodu, ali samo na trenutak jer osjećaj »izdisaja« grada kojeg neizmjerno voliš – jači je od uspomena, donosi Novi list.

Preskupa cijena »kvadrata« stana, više cijene u marketima od onih u okruženju, viša cijena vode i preostala neizbježna »plaćanja« višeg životnog standarda iz Opatije su potjerali prije svega ljude srednje i mlađe životne dobi.

Na području Grada Opatije u 2016. godine rodilo se 98 beba, što je gotovo dvadeset više nego godinu ranije. Naime, prema podacima iz Grada Opatije (na osnovi isplaćenih naknada za novorođenčad) u 2015. godini rođena je 81 beba, pa se za 2016. godinu može reći da je bila plodnija. U svakom slučaju – optimistično, jer negativan trend je očito zaustavljen. Međutim, daleko je to od brojki koje su se nekada spominjale u Opatiji, što je vidljivo i po broju učenika u opatijskoj osnovnoj školi koji se praktički prepolovio u odnosu na onaj od pred dva desetljeća.

Za novorođene i njihove roditelje već godinama Društvo »Naša djeca« Opatija priprema druženje, poklanja im pažnju i simbolične poklone, upoznaje ih sa mogućnostima koje grad pruža djeci. Tako je bilo i ove godine, kada je nažalost na druženje stiglo svega pet opatijskih beba i njihovi roditelji.

Kako pomoći mladima i omogućiti im da ostanu živjeti u Opatiji, što poduzeti da se još ovo malo stanovništva ne raseli, što bi oni željeli od svoga Grada a što bi im olakšalo svakodnevnicu i zadržalo ih u gradiću podno Učke, pitanja su koja smo postavili mladim roditeljima najmlađih Opatijaca.

U Opatiji je ugodno živjeti samo ako odrasli članovi obitelji imaju iznadprosječnu hrvatsku plaću uz nasljeđenu nekretninu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...