Početna - IZDVOJENO - Početak školske godine: Vozači oprez!
Postujte naše znakove

Početak školske godine: Vozači oprez!

Započinje nova školska godina, a to je znak vozačima na povećani oprez u vožnji jer će se u prometu naći i velik broj školaraca. To vrijedi za sve prometnice u naseljima, a osobito za vožnju ulicama gdje se nalaze škole. U blizini škola će se kretati, više nego dosad, učenici koji su samo djelomično usredotočeni na školu i odgovorno ponašanje u prometu, a drugim, možda i većim dijelom, još uvijek “žive” u bezbrižnom odmoru.

Zbog toga vozači mogu očekivati više neopreznog pretrčavanja ceste, iskakanja djece pred vozila i slično ponašanje koje može imati teške posljedice. Oprez je osobito važan zbog prvašića, učenika koji puni uzbuđenja kreću u prvi razred osnovne škole i po prvi puta nalaze se na putu u/iz škole. Većina od njih bit će u pratnji roditelja ili ostalih članova obitelji, ali oprez vozača nikad nije suvišan.

Djeca su sudionici u prometu, ali i stradalnici. Stradanja djece u prometu iz godine u godinu se smanjuju i dobrim dijelom to treba pripisati sustavnom preventivnom djelovanju. Zaštita djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu je u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa utvrđena kao stalna zadaća.

Vozače se upozorava kako u blizini škola trebaju biti vrlo oprezni, pozorni na cesti, poštivati ograničenja i prilagoditi brzinu (u blizini škola obično prometni znakovi ograničavaju brzinu do 40 km na sat), voziti tako da uvijek mogu stati, voditi računa kako djeca mogu naglo istrčati na kolnik, a pogotovo ih je teže uočiti ako su uz prometnicu i parkirana vozila. Vozači trebaju biti spremni da ukoliko postoji semafor lako se dogodi da dijete u želji da prođe nekada malo i zakasni i počne prelaziti na crveno svjetlo.

Ova upozorenja osobito se tiču mladih vozača koji ranijih godina nisu imali iskustva s školarcima u prometu. Uz oprez vozača u vožnji blizu škola i oni koji voze djecu u školu trebaju se držati određenih pravila: djeci nije mjesto na prednjem sjedalu, ne samo zbog zakonske obveze koja brani djetetu do 12 godina vožnju na suvozačkom mjestu, nego ponajprije zato što je straga sigurnije.

Djeca u automobilu moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. I na najkraćoj relaciji. Roditelji koji pješke prate djecu u školu moraju voditi računa da djeci budu primjer u poštivanju prometnih pravila, da im ukažu na dobre i loše primjere ponašanja, da raskrižja prelaze na označenom mjestu, poštuju semaforsko svjetlo i upućuju kako prijeći cestu gdje nema semafora i obilježenih pješačkih prijelaza.

Djecu treba naučiti da nikad ne istrče naglo na kolnik, da se ne naguravaju ni kad po pločniku prolaze ulicom kao i da kolnik nije mjesto za igru. Početak školske godine uvijek je prigoda da se javno upozori na opasnosti u prometu koje mogu dovesti do nesreća u kojima djeca izgube život ili se teško ozljeđuju.

Izvor: hak.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Crekvini se danas sade mlada stabla kestena

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podijelio je vijest na svojoj službenoj Facebook stranici kako se danas sade mlada stabla kestena na ...