Početna - IZDVOJENO - Pokrenut ugostiteljski obrt, 20 mladih se zaposlilo
komunikacija

Pokrenut ugostiteljski obrt, 20 mladih se zaposlilo

Završio je treći ciklus edukacije Mi znamo kako u koji suove godine uključene 54 mlade osobe koje su bile nezaposlene ili su aktivno uključene u rad neke od organizacija civilnog društva u Primorsko-goranskoj županiji.

Cilj edukacije Mi znamo kako je mladima aktivnim u udrugama za mlade i nezaposlenim mladima pružiti edukaciju u polju društvenog poduzetništva, koriptenja novih tehnologija, odnosa s javnošću i projektnog menadžmenta, te ih time osposobiti za zapošljavanje i samozapošljavanje.Edukacija se sastojala od devet modula: Razrada inovativnih rješenja i kreativnost, Društveno poduzetništvo, Poslovni plan i marketing plan, Primjena osobnog računala u poslovanju, Izrada i održavanje Internet stranice, Izrada vizualnog identiteta, EU akademija, PR akademija i Komunikacijsko-motivacijske radionica.

 

Od 32 nezaposlene osobe koje su uključene u studenom u besplatnu edukaciju koja se sastojala od devet modula, njih 20 se zaposlilo, a jedna od najboljih polaznica Alma Husejnović je pokrenula ugostiteljski obrt Nonina konoba na otoku Cresu. Ideja za pokretanje ugostiteljskog obrta razrađena je na edukaciji Mi znamo kako, gdje je nastao i poslovni plan te vizualni identitet i Internet stranica za poslovnu ideju.

Tijekom nešto više od šest mjeseci mladi su imali priliku razraditi i analizirati vlastite poslovne ideje (samostalno ili u paru), zatim ih pretvoriti u konkretni poslovni i marketing plan te osmisliti vizualni identitet i Internet stranicu za iste. Osim toga, učili su kako što bolje prezentirati sebe i vlastitu ideju te kako koristiti osobno računalo u svakodnevnom poslovanju.

Još je 22 mladih aktivnih u organizacijama civilnog društva uključeno u PR i EU akademiju, koja je osmišljena na način da predstavnicima civilnog sektora ponudi vještine i znanja koja su vrlo cijenjena i potrebna za funkcioniranje neprofitnih organizacija – pisanje projekata za natječaje te promocija organizacija u javnosti.

Organizatori edukacije, Centar tehničke kulture Rijeka (nositelj projekta), Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj, Društvo za kibernetiku psihoterapije, Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. i Udruga za promicanje projektne kulture EU klub, izabrali su najbolje polaznice edukacije temeljem poslovnih planova koje su morali napisati za završni rad. To su bili već spomenuta  Jelena Beno i njene kolegice i kolegeTanja Badanjak, Deni Baković, AnžeButinar, Alma Husejnović, Marina Mičetić, Darija Mladenovići Silvija Nađ, koji su primili posebne pohvalnice za sudjelovanje na podjeli diploma polaznicima edukacije Mi znamo kako.

Edukacija ovakvog sadržaja na tržištu košta nekoliko tisuća kuna, no mladi Riječani i Riječanke dobili su je besplatno zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva socijalne politike i mladih u iznosu od 100.000,00 kn.

Inače radi se o trećem ciklusu edukacije Mi znamo kako, koju je CTK Rijeka u suradnji s partnerima prvi put proveo pod nazivom We Know How zahvaljujući potpori Europske komisije kroz program pretpristupne pomoći. Svaki sljedeći ciklus edukacije mijenjan je i prilagođavan prema potrebama tržišta i evaluacije polaznika. U CTK Rijeka trenutačno očekuju rezultate natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih na koje je prijavljena nova verzija projekta Mi znamo kako, ovaj put osmišljena da mlade educira i pripremi za pokretanje društveno poduzetničkih ideja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...