Početna - IZDVOJENO - Pokrenuta humanitarna akcija Otkrij na vrijeme

Pokrenuta humanitarna akcija Otkrij na vrijeme

Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pokrenuli su jednu od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj pod nazivom Otkrij na vrijeme. Glavni poticaj za pokretanje bili su statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva za 2016., koji pokazuju kako se s oko tri tisuće novooboljelih godišnje Hrvatska nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća.

U suradnji s Udrugom Jedra osmislili su akciju koja će pridonijeti smanjenju stope smrtnosti od bolesti dišnoga sustava te educirati građane o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i suzbijanja čimbenika rizika te važnosti prestanka pušenja. Glavni cilj akcijeje prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje ove zloćudne bolesti.

Oko 1,3 milijarde ljudi u svijetu puši cigarete, a svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre 5 milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba dok godišnje od karcinoma pluća umre 2.600 osoba. Oko 20% pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Najugroženija je skupina pušača iznad pedeset godina starosti koja puši više od kutije cigareta dnevno.

Akcijom “Otkrij na vrijeme” prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ukoliko se na vrijeme otkrije

Akcija će trajati od 16.11. do kraja godine, a sredstva se mogu donirati uplatom na broj žiro računa akcije: HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za produkciju promo videa projekta “Povežimo se baštinom”

Turistička zajednica grada Rijeke objavila je Natječaj za produkciju promotivnih videa (Nabava 31 – grupa 5) u sklopu projekta Povežimo se ...