Početna - IZDVOJENO - U ponedjeljak Zeleni Kastav
Kastav-snijeg
foto: Freepix.biz

U ponedjeljak Zeleni Kastav

Nakon vrlo dobrog odaziva i posjećenosti kupaca i posjetitelja drugog izdanja sajma “Zeleni Kastav”, Grupa solidarne razmjene (GSR) Opatija će u ponedjeljak, 16.1., pod kastavskom gradskom Ložom, 16.30h-19h, organizirati njegovo treće izdanje. Skijaši će se vratiti, škola početi – pravo vrijeme za nabavku zdrave hrane!

Posebno nam je drago što možemo najaviti gostovanje Bistro-a Loža, čiji će vješti kuhari posjetiteljima ponuditi topla jela od kontroliranih i kvalitetnih namirnica koje možemo naći na stolovima naših proizvođača: zimsku maneštru sa slaninom i vege maneštru, pogačice od integralnog brašna, nadaleko hvaljeno kuhano vino te čaj, poručuju organizatori.

Naši će vam uzgajivači ponuditi mandarine, naranče, kivi i limune iz Opuzena, brašna mljevena na kameni mlin, žitarice, krupice, tjesteninu, kozje proizvode, mirodije, začine i povrće iz Istre, mlijeko i mliječne proizvode iz Čabra i Postojne, bučine sjemenke, bučino ulje i namaze od povrća iz Varaždina, povrće i voće iz Oštarija, Slavonije i Kastva, med i slastice iz Rijeke i Veprinca, kruh, peciva, kroasane i muffine iz Klane te jaja iz slobodnog uzgoja sa
Krasice. Više o našim proizvođačima možete pronaći na facebook stranici Zeleni Kastav.

U organizaciji GSRa Zapad, u Gradskoj vijećnici Grada Kastva (ulaz s Lokvine) će se u četvrtak 19.1. u 18h moći poslušati tematsko predavanje dr.sc. Silvije Zec Sambol. Kao liječnica integrativne medicine, u svojem holističkom pristupu pacijentu često je svjedokom učinkovitosti promjene prehrane na putu k ozdravljenju. Što je hrana za nas osobno, koje su najčešće bolesti koje se liječe promjenom prehrambenih navika i je li put do zdravlja jednostavniji nego nam se ponekad čini, saznat ćemo na drugom u nizu predavanja koje će se održati u sklopu ciklusa “Hranom do zdravlja”.

Ulaz je slobodan.

Sajam je nastao volonterskim zalaganjem članova GSR Opatija, uz podršku Grada Kastva i TZ Grada Kastva, a s namjerom upoznavanja građanstva s radom GSRova i izražavanja podrške lokalnim uzgajivačima visokokvalitetnih ekološki certificiranih i svih onih namirnica uzgojenih na prirodan način, poštujući okolišno odgovornu poljoprivrednu proizvodnju.

“Zeleni Kastav” razlikuje se od sličnih gradskih tržnica i sajmova po tome što participaciju izlagača neće ograničavati na isključivo EKO proizvođače, već ćete tamo moći susresti i male proizvođače bez EKO certifikata, koji proizvode poštujući principe organskog ili biodinamičkog – prirodnog uzgoja. Osim toga, zamišljen je kao mjesto gdje će se njegovati ekskluzivni direktni prodajni kanal i u izravnom kontaktu prodavati isključivo vlastiti proizvodi, bez mogućnosti sudjelovanja trgovaca preprodavača. Najvažnija ipak je razlika u tome što na tržnicama i sajmovima u organizaciji GSRova izlažu isključivo izlagači s kojima grupe već imaju ostvarenu dugotrajnu suradnju te nude članovima grupa svoje proizvode po posebnoj fer cijeni (GSR je fer).

Nadalje, GSRovi su odani svojim uzgajivačima pa na sajmovima
pokušavaju izbjeći pojavu konkurencije. Posebnu pozornost pridaju raznovrsnoj ponudi.

Inicijativa GSRa Opatija se realizirala zahvaljujući prvenstveno Gradu Kastvu i gradonačelniku g. Lukanoviću, koji je osigurao sve potrebne preduvjete za njezinu realizaciju i odmah prepoznao dobrobiti lokalnog solidarnog partnerstva.
Veliku nam podršku pruža i TZ Grada Kastva. Međutim entuzijazam se ima zahvaliti isključivo volonterima Grupa solidarne razmjene (Drenova, Istok, Zapad i Opatija), koji svojim volonterskim zalaganjem već više od tri godine omogućuju da danas naši uzgajivaći na tjednoj bazi snabdijevaju već 200-tinjak obitelji ovoga kraja.

IZLAGAČI:

 

Certificirani
1 Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar) mlijeko, jogurt, sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi
2 OPG Anita Pintar mlijeko, jogurt, sir, sirupi
3 OPG Grdić Milan povrće, brašna, krupica, proso
4 OPG Mataga Tomislav mandarine, limuni, šipak, grejip
5 OPG Milan Krušvar razna brašna starih sorti žitarica, krupice, žitarice, pahuljice, crveni češnjak, crveni luk, krumpir, tjestenina
6 OPG Radomir Mićić med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
7 Pekarski obrt Demetra integralni kruh, peciva, dvopek, kroasani, muffini, voćne kocke
8 OPG Loboda Maćaš voće, povrće, sokovi
9 OPG Andreja Petrović bučini proizvodi: bučino ulje, bučin namaz
10 OPG Mirjana Strancarić (SMID) prerađevine od povrća
Necertificirani
1 OPG Iva Ćulumović (Ivy’s sweet lavander) džemovi s lavandom, slastice
2 OPG Marijana Jeričević (Manufaktura smisla) sirevi i slatki proizvodi od kozjeg mlijeka
3 OPG Maretić Tedi razna brašna, mahunarke, žitarice, tjestenine
4 OPG Hela Liverić (Farma Drijade) kozji proizvodi: sirevi, sirutka, skuta, mlijeko,
kajmak, obični i voćni jogurt
5 OPG Divković Josip (Crvene stine) jaja
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...