Početna - IZDVOJENO - Studentsko naselje na Trsatu donosi svaki mjesec gubitak od 70 000 kuna!
studentski centar trsat
foto:scri uniri

Studentsko naselje na Trsatu donosi svaki mjesec gubitak od 70 000 kuna!

Studentsko naselje u Kampusu na Trsatu Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci donosi mjesečni gubitak od najmanje 70 tisuća kuna, no u globalu Studentski je centar prošlu godinu završio bez gubitaka. Kako objašnjava ravnatelj Dinko Jurjević, minus koji stvara studentsko naselje pokriva se iz drugih izvora.

– Studentska naselja i studentska prehrana već godinama donose gubitke i te gubitke uspijevamo pokriti iz naših drugih djelatnosti, kao što su student servis i služba za gospodarstvo. Tek za godinu dana znat ćemo pravo stanje što se tiče studentskog naselja na Trsatu, jer za sada smo na temelju troškova u studenom izračunali da će gubitak iznositi najmanje 70 tisuća kuna. Međutim, nemamo još podatak koliko je struje potrošeno u studenom, a samo troškovi grijanja iznose sto tisuća kuna. U ovom je trenutku teško procjenjivati koliki će gubitak biti na godišnjoj razini, jer troškovi se od mjeseca do mjeseca razlikuju. Sada nas čekaju siječanj i veljača u kojima će troškovi sigurno porasti, jer je riječ o najhladnijim mjesecima, a onda nas čeka obveza hlađenja tijekom ljeta, što do sada nismo imali. Također, restoran sada radi subotom i nedjeljom, svaki dan uz ručak izdajemo doručak i večeru, a sve to do sada nismo imali. Zbog svih tih razloga teško je još uvijek procijeniti prave gubitke, ali sigurno je da će na mjesečnoj razini iznositi više od 70 tisuća kuna, kaže Jurjević, piše Novi list.

Iako su trenutačno praznici, u studentskom naselju na Trsatu, dodaje, ostalo je tridesetak studenata pa obveza grijanja i sada postoji, a sve to doprinosi povećanju troškova. Također, prošle je godine cijeli Studentski centar u lipnju i srpnju također poslovao s manjim minusom, a razlog su bile Europske sveučilišne igre zbog kojih je ustanova imala povećane troškove, a dodatno je financijsko opterećenje stvorila i činjenica da se Centar prošlog ljeta nije mogao baviti organizacijom hostelskog smještaja u starom naselju “Ivan Goran Kovačić”.

– Zahvaljujući tome što smo postigli manje uštede u organizaciji, pojačali smo uslugu cateringa, bolje organizirali troškove pranja, otvorili djelatnost trgovine, ipak smo na kraju sve te gubitke i troškove uspjeli pokriti. Cijena studentskog smještaja na Trsatu je 532 kune mjesečno, a mi smo tražili 550 kuna, no studenti na to nisu htjeli pristati. Ipak nije u pitanju tako velika razlika, odstupanje je prihvatljivo i uz racionalizaciju izdataka još uvijek ga pokrivamo, zaključuje Jurjević.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...