Početna - IZDVOJENO - Ponton kao umjetnička ambijentalna instalacija ispred riječke luke
rijeka
Grad Rijeka

Ponton kao umjetnička ambijentalna instalacija ispred riječke luke

Na moru ispred riječke luke sljedeće godine skupina autora namjerava postaviti ponton – ambijentalnu instalaciju na kojoj bi se izvodili interdisciplinarni umjetnički projekti u sklopu priprema za Rijeku kao Europsku prijestolnice kulture 2020., najavila je skupina nazvana po projektu “Ponton”.

U toj su skupini Damir Božić Pišta, Olja Dešić, Branko Lenić, Branko Mijić, Nikica Petković,Melita Sorola Staničić, Damir Šegota, Deni Šesnić i Žak Valenta, a osnovana je krajem kolovoza. Novinar i urednik Branko Mijić rekao je na predstavljanju na brodu, koji je iz riječke luke isplovio do mjesta gdje će se ponton postaviti, da će taj projekt trajati do 2020. godine, a skupina će i nakon toga djelovati. “Pontonom se želi uspostaviti novi simbol Rijeke, koji bi bio vidljiv pri dolasku s mora u grad ili spuštanjem s obližnjih planina prema gradu”, dodao je.

Pokretač inicijative – kipar, scenograf, dizajner i performer Damir Šegota najavio je da će u studenome objaviti manifest skupine. Rekao je kako mu je pri osnutku “Pontona” ideja bila povezati nekoliko riječkih umjetnika i kulturnih djelatnika koji bi dio svojeg intelektualnog vlasništva darovali Rijeci i toj regiji. “Projekt “Ponton” veže se uz element vode, jedan od polaznih elemenata programa Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci”, rekao je, dodajući da se utemeljiteljskoj jezgri mogu pridružiti i drugi autori i umjetnici koji imaju sličnu viziju.

Prema planu, prvi ponton površine 10 puta 10 metara ili 12 puta 12 metara postavio bi se ispred Rijeke sljedeće godine, a zatim bi se svake godine do 2020. postavio po jedan dodatni ponton. Ideja je da se tri pontona 2020. godine prevezu do tri lokacije na tri kontinenta, i to u Sidney, New York i Tokio, te da se na njima istodobno održava isti program i tako Rijeka predstavlja svijetu kao Europska prijestolnica kulture. Na pontonu ispred Rijeke trebao bi se izvoditi interdisciplinarni umjetnički program, a gledatelji bi ga pratili sa svojih barki ili drugih plovila u organiziranoj plovidbi. Pontoni bi se mogli postavljati i na druge lokacije na Kvarneru tijekom godina, a ujedno bi se stalno mijenjao pripremljeni program.

Skupina “Ponton” u ostvarenju tog projekta računa na potporu i pomoć, ponajprije financijsku i organizacijsku za dobivanje potrebnih dozvola od agencije Rijeka 2020., koja upravlja projektom Europska prijestolnica kulture 2020., te od Odjela gradske uprave za kulturu.

I:radiorijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...