Početna - IZDVOJENO - Postajemo li otporni na gripu?
Gripa prehlada
ilustracija

Postajemo li otporni na gripu?

Od prvog slučaja ovosezonske gripe u prosincu u Hrvatskoj je dosad evidentirano 3200 oboljelih, što je znatno manje nego proteklih sezona kada je bilo više desetaka tisuća oboljelih, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Nije poznato da li je gripa u Hrvatskoj trenutno na vrhuncu, jer se to može saznati tek kad vrhunac prođe. Prognoze, međutim, pokazuju da će gripa u Hrvatskoj sigurno trajati još neko vrijeme, kažu u HZJZ-u.

Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izjavila je kako se porast oboljelih bilježi – tek posljednja tri tjedna. Tako da očekujemo daljnji porast broja oboljelih, kao i nove prijave. Prema našim grubim procjenama vrhunac gripe još nije blizu, ali s obzirom na to, da je gripa ove godine došla s više od mjesec dana kašnjenja, vjerojatno će manje ljudi oboljeti, te da će kraće i trajati.

A ove su nas godine pogodili isti tipovi virusa gripe kao i druge europske zemlje, s time da negdje prevladava A/H1N1, a negdje A/H3N2. Međutim, razmjeri gripe znatno su manji nego proteklih godina – prošle sezone prijavljeno je 30.000, a prethodne dvije sezone po 50.000 slučajeva.

S obzirom da je najbolja zaštita od gripe cijepljenje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za ovu je sezonu nabavio 295.000 doza cjepiva za odrasle, koje su ukupno stajale oko devet milijuna kuna. Dodatnih 38 tisuća kuna utrošeno je za cjepivo za djecu od 6 do 36 mjeseci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...