Početna - IZDVOJENO - PRED MIROVINOM: PREMIJERA DRAME O PREŽIVLJAVANJU RAZORNE IDEOLOGIJE
pred mirovinom

PRED MIROVINOM: PREMIJERA DRAME O PREŽIVLJAVANJU RAZORNE IDEOLOGIJE

Drama austrijskog pisca Thomasa Bernharda „Pred mirovinom“ u režiji mlade redateljice Morane Novosel bit će premijerno izvedena na sceni „Zajc na Sušaku“, u HKD-a na Sušaku u subotu 13. veljače 2016. u 19.30 sati.

Projekt je izabran kao najbolji pristigao na natječaj za mlade kazališne autore što ga je riječki HNK Ivana pl. Zajca raspisao prošle godine.

Drama „Pred mirovinom“ napisana je 1979. povodom aktualne političke afere, aradi se o obitelji,bratuidvjemasestramakojisvakegodine slave rođendanzapovjednika SS-a HeinrichaHimmlera. Taj događaj osnova je i povod Berhnardovom razotkrivanju naličja građanskog društva.Naime, Rudolf Höller bivši je nacistički časnik koji je uspio izbjeći suđenje, te se pod lažnim imenom ponovno vratiti na svoj prijeratni sudački posao. Iako pred mirovinom, ni on ni njegove sestre nikad nisu zaboravili tko su i što su.
Thomas Bernhard, jedan je od najznačajnijih austrijskih i svjetskih književnika 20. stoljeća čija se 85. obljetnica rođenja navršava ove godine. Žestoki kritičar austrijskog društva, hrabro je birao prešućivane teme i beskompromisno se suprotstavljao malograđanštini i licemjerju.

Riječki intendant Oliver Frljić istaknuo je kako je važno ovaj komad postaviti u upravo ovom trenutku kada stvarnost prestiže fikciju, a hrvatski ministar kulture tvrdi da je antifašizam floskula.
U glumačkoj su podjeli članovi ansambla Hrvatske drame, Olivera Baljak, Aleksandra Stojaković i Dean Krivačić.

Redateljica Morana Novosel je govoreći o preživljavanju razorne ideologije kojom se Bernhard bavio,naglasila kako se u drami na obiteljskoj razini sagledava bezizlazna situacija, zatvoreni krug, u kojoj su likovi samiodabrali ostati, situacija u kojoj se međusobno „izjedaju“, ali ne mogu izaći zbog iste one ideologije koja ih je dovela u nju.
Dramaturginja Ivana Đula Bernhardovu dramu, u kojoj se autor obračunava s nacističkom prošlošću, smatra izazovom jer, kako je kazala, pasivnom se šutnjom podržava opstanak fašističkih ideja.

Uz režiju Morana Novosel s Elvisom Butkovićem potpisuje i scenografiju predstave, kostimografkinja je Maja Radešić, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor video projekcija i asistent redateljice Dino Nikšić.

Pokrovitelj predstaveje  Austrijski kulturni forum koji je osigurao autorska prava.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...