Početna - IZDVOJENO - Predsjednica danas raspisuje izbore. Datum 8. studeni?
glas

Predsjednica danas raspisuje izbore. Datum 8. studeni?

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas će raspisati parlamentarne izbore, a Dnevnik Nove TV ima neslužbenu potvrdu da bi se trebali održati 8. studenog.

O razlozima odabira ovog datuma izbora te očekivanjima od izborne kampanje Predsjednica će se javnosti obratiti u ponedjeljak.

Izborni rokovi počinju teći dan kasnije, u ovom slučaju 6. listopada, a tada počinje prikupljane kandidature. Uz političke stranke, oni nezavisni trebaju prikupiti 500 potpisa.

Na prethodnim parlamentarnim izborima bilo je 4000 kandidata, odnosno za jedno zastupničko mjesto natjecalo se 28 kandidata.

Od raspisivanja izbora, kandidati imaju 14 dana za skupljanje liste koju trebaju predati Državnom izbornom povjerenstvu. No osim lista, potrebno je i predati broj posebnog računa kako bi opravdali sve uplate, odnosno donacije kao i načine plaćanja kampanje. Datum za predaju liste i računa je 19. listopada.

Državnom izbornom povjerenstvu preostaje da do 21. listopada provjeri sve liste. U nekim će izbornim jedinicama to bili male knjižice s obzirom na broj kandidata.
Mogućnost žalbe istječe u ponoć 23.10., a nakon što to Državno izborno povjerenstvo objavi, 24. listopada počinje službena izborna kampanja. Tada će biti poznate sve izborne liste u svih 10 izbornih jedinica kao i u izbornoj jedinici za dijesporu i izbornoj jedinici za nacionalne manjine.

Kandidati će se natjecati 14 dana, a posljednji dan kampanje je 6. studenog, kada u ponoć 7. studenog počinje predizborna šutnja. 8 studenog u sedam sati ujutro otvara se gotovo 7000 biračkih mjesta, piše Dnevnik.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...