Početna - IZDVOJENO - Predsjednica: Trebamo uvijek odavati poseban pijetet prema svim žrtvama te poštivati našu prošlost
kolinda fah

Predsjednica: Trebamo uvijek odavati poseban pijetet prema svim žrtvama te poštivati našu prošlost

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Škabrnju je došla dan prije obilježavanja 24. godišnjice stradanja tog mjesta, u kojemu je 18. i 19. studenoga 1991. ubijeno 86 civila i branitelja.

Škabrnjani i mještani okolnih mjesta predsjednicu su dočekali pljeskom, a članice KUD-a Škabrnja uručile su joj cvijeće. Svatko se htio rukovati s prvom hrvatskom predsjednicom. Jedan joj je mještanin i izrecitirao stih: „Predsjednica nam je bez mana, prava nasljednica doktora Tuđmana“.

Nakon razgovora s obiteljima stradalih branitelja, šefica države uputila se u OŠ Vladimira Nazora gdje su je djeca dočekala uz pljesak i pjesmu. Posebno je bila dirnuta kada su najmlađi otpjevali pjesmu posvećenu njihovoj ranjenoj Škabrnji.

Obraćajući im se Grabar Kitarović je istaknula kako trebamo uvijek odavati poseban pijetet prema svim žrtvama te poštivati našu prošlost. No, naglasila je,treba raditi što više na tome da nam život svima u Hrvatskoj bude bolji. Mlade je pozvala da ostanu u Škabrnji i zasnuju svoje obitelji te tako pridonesu razvoju mjesta.

– Vi ste ti koji će osigurati Škabrnju i voditi našu Hrvatsku prema boljem životu o kojem svi sanjamo. A to je ostvarivo budemo li se svi trudili i radili u zajedništvu – kazala je predsjednica države. Dodala je ako je posao političara da najmlađima osiguraju sve potrebno, kako bi oni mogli razvijati svoje potencijale i tako u budućnosti doprinijeli uspješnoj Hrvatskoj.

Iako se svake godine s tugom sjećaju svojih najmilijih, mještani Škabrnje svjesni su kako treba gledati u budućnost. Nekoliko njih okupilo se tako oko predsjednice kako bi joj prenijeli svoje želje da kao i prije rata i sada žive od svoga rada. A Škabrnjani su poznati kao vrijedni i radišni ljudi, koji bi voljeli svoje poljoprivredne proizvode još bolje plasirati na tržište.

– Imamo gdje prodati, samo se moramo bolje organizirati. Nedavno sam bila u Kini i to je ogromno tržište. Mi doduše ne možemo proizvesti toliko koliko bi oni mogli kupiti, ali moramo povezati sve naše službe da se poveća izvoz – poručila im je predsjednica države.

Predsjednica je u sjećanje na sve poginule i ubijene u Škabrnji položila vijence na spomen obilježju masovne grobnice te na središnji križ škabrnjskoga groblja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...