Početna - IZDVOJENO - Predsjednica u New Yorku: Za migrantsku krizu potrebne su jasne poruke i globalno vodstvo
kolinda u unu
web

Predsjednica u New Yorku: Za migrantsku krizu potrebne su jasne poruke i globalno vodstvo

U odgovoru na migrantsku krizu u Hrvatskoj i Europi potrebne su jasne poruke i globalno vodstvo, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak u New Yorku.

Rasprave o kvotama migranata samo su trošenje vremena, istaknula je Grabar-Kitarović u predavanju pod nazivom Liderstvo i promjene u svjetskom poretku, kao gost Foruma svjetskih čelnika na newyorškom Sveučilištu Columbia, piše Jutarnji list.

Trebamo jasne poruke te uz veću odlučnost i vodstvo svih zemalja zajednički globalno odgovoriti na uzroke koji stvaraju milijune migranata, rekla je.

 Zato je potrebna globalna koalicija, uključujući i Rusiju, u borbi protiv protiv ISIL-a, zaustavljanje rata u Siriji, ali i suzbijanje siromaštva i neobrazovanosti provedbom UN-ovih održivih razvojnih ciljeva, kazala je hrvatska predsjednica.

Hrvatska ne želi biti hotspot u migrantskoj krizi, istaknula je predsjednica dodajući da ne želi graditi zidove i žice, ali da Hrvatska treba osigurati svoje granice kako bi migranti mogli legalno prijeći i tražiti azil.

No, pritom treba surađivati i sa susjedima i s Europskom unijom, a svijet ulagati u bolje uvjete u izbjegličkim logorima u Siriji i susjednim zemljama, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...