Početna - GOSPODARSTVO - Predstavljen projekt izgradnje drugog kolosijeka od Škrljeva do Matulja

Predstavljen projekt izgradnje drugog kolosijeka od Škrljeva do Matulja

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, u Gradskoj vijećnici održana su predavana za građane o izgradnji drugog kolosijeka kroz Rijeku.

Predavanje “Putujemo Rijekom vlakom”, odnosno prezentaciju projekta „Projekt izgradnje drugog kolosijeka, obnove i modernizacije dionice željezničke pruge Škrljevo-Rijeka-Jurdani“, održao je Stjepan Kralj iz Instituta IGH, tvrtke kojoj je HŽ Infrastruktura povjerila izradu projektne dokumentacije.

Nakon provedene analize, najisplativijim i s ekološke strane najprihvatljivijim rješenjem pokazala se rekonstrukcija postojeće pruge i dogradnja drugog kolosijeka od kolodvora Škrljevo do kolodvora Matulji. Projekt uključuje rekonstrukciju 6 kolodvora, rekonstrukciju 4 postojeća i izgradnju 12 novih stajališta, ugradnju novog prometno-upravljačkog i signalno-sigurnosnog podustava od kolodvora Škrljevo do kolodvora Šapjane te izgradnju središnjeg centra za upravljanje prometom u Baračevoj ulici.

Na dionici od Škrljeva do Rijeke nalaze se dva jednokolosiječna tunela, s time da će se umjesto tunela Baudine na ulazu u Šrkljevo sagraditi novi, dok će se tunel Kalvarija u Rijeci proširiti za prolazak dvokolosječne pruge, čija je tehnologija izrade prilagođena činjenici da se tunel nalazi ispod velikog broja zgrada. Na istoj dionici je predviđena izgradnja novih galerija Sveta Ana, Bulevar i Ciottina, čijom izgradnjom će se otvoriti novi gradski prostori.

Jedan od najsloženijih objekata na trasi je izgradnja željezničkog mosta Rječina-Školjić, a konačno tehničko rješenje, koje uključuje povezivanje starog kamenog s novoplaniranim dijelom vijadukta, bit će dogovoreno u suglasnosti s mišljenjem Grada Rijeke i Konzervatorskog odjela.

Rok za izradu dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole za projekt koji će omogućiti uključivanje željeznice u javni gradski prijevoz je kraj 2019. godine. Studija utjecaja na okoliš idućeg bi se mjeseca trebala naći na javnoj raspravi, idejni projekt u fazi je pregledavanja, a studija isplativosti će se vjerojatno morati revidirati nakon što se izaberu konačna tehnička rješenja.

Zbog dogradnje drugog kolosijeka i potrebne denivelacije, očekuje se uklanjanje određenog broja postojećih stambenih objekata u užemu području pruge. Kako je kazao Kralj, prema trenutnom stanju dokumentacije predviđeno je uklanjanje 42 građevine, uključujući 24 stambena objekta, ali i garaže, šupe, željezničke zgrade, skladišta, pomoćne zgrade i drugo.

Građani sva pitanja mogu svoja pitanja uputiti HŽ Infrastrukturi putem e-maila infrastruktura.upiti@hzinfra.hr ili poštom na HŽ Infrastruktura d.o.o., Mihanovićeva 12, Zagreb.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Objava Liste kandidata za DGV

Lista kandidata za vijećnike XII. saziva Dječjeg gradskog vijeća     Nakon prezentacije projekta „Dječje gradsko vijeće“ u osnovnim školama Rikard Katalinić ...