Početna - IZDVOJENO - Predstavljena monografija Rijeka, Petra Grabovca Ćuće
web

Predstavljena monografija Rijeka, Petra Grabovca Ćuće

Petar Grabovac – Ćućo legendarni je fotoreporter Novog lista, nezaobilazna figura i kroničar novije povijesti Rijeke. Svojim je fotografskim aparatima puna četiri desetljeća pratio sva zbivanja – od sporta do politike – i tako zabilježio noviju povijest Rijeke i okolice u arhivi od desetak tisuća negativa. Sve do 1971. godine redovito je pratio Titove posjete Rijeci, Puli i Brijunima. Ovjekovječio je susrete i posjete brojnih delegacija i državnika (Che Guevara, Naser, Nehru, Hruščov, Brežnjev i dr.). Fotografije su mu povremeno objavljivane u američkim, talijanskim i francuskim časopisima, u monografijama i na kalendarima.

Monografiju je novinar Edi Jurković strukturirao po uzoru na dnevne novine – od unutarnje politike, preko vanjske politike, grada i regije, crne kronike, estrade i sporta – a obuhvaća sliku grada i okolice od prvih godina nakon Drugog svjetskog rata pa do osamdesetih godina prošlog stoljeća. Monografija na 314 stranica sadrži 734 crno-bijele fotografije, oblikovanje knjige potpisuje Branko Lenić, a izdala ju je Izdavačka kuća Adamić.

Petar Grabovac Ćućo nagrađen je i brojnim nagradama. Samo od 1954. do 1956. dobio je 34 međunarodna priznanja. Na Olimpijadi u Melbourneu 1956. godine nagrađen je srebrnom plaketom za sportsku fotografiju. Dobitnik je četiri republičke i dvije savezne nagrade, a kao prvi u Hrvatskoj ponio je nagradu “Zlatno pero” Hrvatskog novinarskog društva za kameru (1972). Dobitnik je i Nagrade Grada Rijeke za životno djelo (1990).

Na predstavljanju monografije u vijećnici Grada Rijeke bili su prisutni brojni prijatelji Petra Grabovca Ćuće, Miroslav Ćiro Blažević, Miroslav Bajzek koji je sedam godina bio urednik Novog lista, fotoreporter Silvano Ježina  i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je u svo obraćanju naglasio kako se susrećući Grabovca na raznim događanjima stalno pitao „Čučo kad će knjiga?“, a vodio je razgovore s nakladnicima koje je nastojao pridobiti za realizaciju ovog projekta.

Ova monografija govori o novijoj povijesti Rijeke, a uz dogašaje zabilježene su i sve poznate osobe koje su posjetile Rijeku.

Zahvaljujući svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta Petar Grabovac je rekao kako je svjestan da je bio nemaran prema svojoj fotografskoj građi te kako materijala kojeg još uvijek nije niti pregledao ima još. Grabovac koji je inače omiljen u društvu, poznat je i kao osoba koja je uvijek komentirala politiku i događanja u društvu otvoreno i bez zadrške, stoga je na kraju rekao: „Meni je sada 85 godina, nije mi bilo teško 40 godina raditi danju i noću i bilježiti događaje u Rijeci. Rijeka je tada bila najzabavniji grad s puno barova i kavana, a danas je selo“, zaključio je Grabovac i zaradio pljesak publike. Monografija se može naručiti u izdavačkoj kući Adamić po cijeni od 300 kuna, a može je se kupiti i na štandu na Korzu po prigodnoj cijeni od 220 kuna.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...