Početna - IZDVOJENO - Predstavljeno 3D biciklističko vježbalište
web

Predstavljeno 3D biciklističko vježbalište

Hrvatski autoklub/ Autoklub Rijeka i Agencija za odgoj i obrazovanje predstavili su edukativno-preventivno 3D biciklističko vježbalište. Moći će ga koristiti učenici petih i šestih razreda osnovnih škola koji su sudionici tradicionalne akcije HAK-a „Sigurno u prometu“, kao i svi ostali zainteresirani učenici svih naših osnovnih škola. Hrvatski autoklub zalaže se za povećanje sigurnosti cestovnog prometa, posebice kad je riječ o ugroženim skupinama sudionika – djeci. Jedan od globalnih prioriteta, prepoznatih i od Ujedinjenih naroda, je unaprjeđenje ponašanja i navika sudionika cestovnog prometa. Hrvatski autoklub izravno je angažiran upravo na informiranju, edukaciji i treningu djece i mladih.

Pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje gđa. Sanja Urek pohvalila je visoku razinu akcije koja je posljedica kvalitetne suradnje institucija, posebno sa HAK-om kao partnerom. Naglasila je izuzetnu važnost njegovanja prometne kulture te pozvala sve osnovne škole da se uključe u akciju.

Pravobraniteljica za djecu dr.sc. Ivana Milas Klarić kazala je kako sudjelovanje djece u ovoj akciji doprinosi smanjenju njihovog stradavanja u cestovnom prometu, a dodatkom zabavnog elementa akcija će biti još atraktivnija. „Ova akcija je jedan od rijetkih sjajnih primjera suradnje više resora, koji doprinosi povećanju sigurnosti djece u prometu“ naglasila je Pravobraniteljica za djecu.

Akcija „Sigurno u prometu“, koja će se ovog travnja i svibnja održati po 23. put, jedna je od aktivnosti u kojoj učenici stječu temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te svladavaju vještinu vožnje biciklom. U akciji koju zajednički provode Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski autoklub, sudjeluju učenice i učenici petih i šestih razreda, na školskim natjecanjima. Pobjedničke ekipe od dvije djevojčice i dva dječaka sudjeluju u natjecanju na županijskoj razini, u organizaciji autoklubova, a pobjednici županijskih natjecanja sudjeluju u državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub. Prošle godine u akciji je sudjelovalo 3.433 djece iz 251 škole. Pobjednike državnog natjecanja Hrvatski autoklub šalje, kao svoju ekipu, na europsko natjecanje, koje će se ove godine u rujnu održati u Beču.

Teorijski dio akcije, provjera znanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila, pred nekoliko godina je unaprijeđena informatizacijom natjecanja uvođenjem internetske aplikacije „Sigurno u prometu“ (sup.hak.hr). Na ovom događanju predstavljen je i taj segment akcije. Suradnjom Hrvatskog autokluba i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet omogućeno je da aplikaciju koriste svi učenici koristeći već postojeće CARNet-ove korisničke račune. Najznačajnije mogućnosti aplikacije su unos prijava za natjecanja, on-line provedba teorijskih ispita (od školskog do državnog natjecanja), te javni pregled rezultata svih sudionika na svim razinama natjecanja.

Prije početka ove akcije, sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Hrvatskog autokluba i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje izrađeno je 3D virtualno vježbalište. Riječ je o edukativnoj računalnoj igri – vjernom prikazu praktičnog dijela akcije „Sigurno u prometu“, koje su javnosti predstavili njegovi autori. Virtualni, internetski biciklistički poligon sadrži elemente – prepreke, koje učenici svladavaju tijekom natjecanja u sklopu akcije. Sudjelujući u računalnoj igri, kao pomagalu u pripremi za natjecanje, učenici – sudionici školskih, županijskih ili državnog natjecanja upoznaju se s elementima vježbališta, virtualno voze njima te se upoznaju s vrstama pogrešaka koje se u vožnji mogu činiti i brojem negativnih bodova.

Prilikom vožnje sudionici prate svoje napredovanje kroz igru i rezultate, bodovane kao i u realnom natjecanju. Osim što se zabavljaju, tako stječu i vještine važne za samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu. U Hrvatskom autoklubu/Autoklubu Rijeka procjenjuju da je riječ o jedinstvenoj cjelini u sigurnosnom, prometnom i edukativnom smislu te da nešto slično ne postoji u našoj zemlji niti u sklopu ijednog sličnog natjecanja za učenike osnovnih škola.

3D virtualno vježbalište proizvela je domaća tvrtka Kreativni odjel iz Rijeke. Tvrtka dulje vremena surađuje na projektima povećanja cestovne sigurnosti, razvivši u suradnji s Autoklubom Rijeka edukativni simulator cestovnog prometa Urban Jungle. „Ponosni smo što smo izradili nešto i za one koji rade prve korake u prometu“ kazao je g. Davor Pasarić iz Kreativnog odjela.

U sljedećem razdoblju u planu je kompletiranje poligona sa dodatnim preprekama, u cijelosti prema propisanim elementima za održavanje svih razina natjecanja u našoj zemlji kao i za međunarodno natjecanje.

Praktični prikaz vožnje po virtualnom vježbalištu napravili su učenici OŠ Trsat iz Rijeke, koji ga testiraju posljednje vrijeme, prije službenog početka korištenja, a koji su prošle godine činili ekipu PGŽ na državnom natjecanju i osvojili 1. mjesto u konkurenciji 21 ekipe.

Iz HAK-a ističu kako je tijekom 2014. u našoj zemlji u prometnim nesrećama smrtno stradalo osmero djece, kao i 2013., dok se broj teških i lakših tjelesnih ozljeda djece smanjio sa 1.036 u 2013. na 964 u 2014. Pritom je najmanji udio stradale djece kao vozača (12% stradalih), a najveći udio djece stradale kao putnici u vozilima (55%), dok ih kao pješaci strada oko 32%. Akcija „Sigurno u prometu“ usmjerena je na djecu kao samostalne sudionike u cestovnom prometu, odnosno vozače.

Više: http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/prometna-preventiva/sigurno-u-prometu/

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...