Početna - IZDVOJENO - Preminuo Zdravko Ćiro Kovačić
web

Preminuo Zdravko Ćiro Kovačić

Poznati riječki sportaš, legendarni vaterpolski vratar, član Kuće slavnih vodenih sportova i osvajač dviju srebrnih olimpijskih medalja iz Helsinkija 1952. i Melbournea 1956., Zdravko Ćiro Kovačić preminuo je u srijedu u Rijeci u 90. godini. Termin posljednjeg ispraćaja Zdravka Kovačića, bit će naknadno objavljen.

Zdravko Ćiro Kovačić nastupio je na tri Olimpijade i osvojio dvije srebrne medalje. Kao vrstan vaterpolist i jedan od najboljih svjetskih golmana, odlukom „International Swimming Hall od Fame“ iz Fort Lauderdalea (Florida), ušao je među velikane svjetskog sporta. 

Usporedno s igračkom karijerom koju je završio 1957. godine, Zdravko Ćiro Kovačić gradio je i profesionalnu kao diplomirani ekonomist. Od 1972. do 1990. bio je jedan od direktora u uspješnoj brodarskoj kompaniji Jugolinija, a u Športskom društvu Primorje obnašao je razne dužnosti.


Zdravko Ćiro Kovačić dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Rijeke 1986.g. i Nagrade za životno djelo Primorsko-goranske županije 2012., za vrijedan doprinos razvoju sporta, gospodarstva i civilnog društva te za međunarodnu promociju Rijeke.U siječnju ove godine Zdravku Ćiri Kovačiću uručena je posebna nagrada za izniman doprinos sportu.
Riječki je sport odlaskom Ćire izgubio, ne samo najstarijeg olimpijca, već velikog promotora sporta i grada Rijeke.

Termin posljednjeg ispraćaja Zdravka Kovačića, koji je bio točno dva mjeseca mlađi od najstarijeg hrvatskog osvajača olimpijskog odličja, nogometaša Željka Čajkovskog (5. svibanj 1925.), bit će naknadno objavljen.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...