Početna - IZDVOJENO - Predsjednica lobira za NATO i EU za zemlje u regiji
kolinda grabar kitarović
web

Predsjednica lobira za NATO i EU za zemlje u regiji

Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju i ponedjeljak sudjeluje na sastanku na vrhu zemalja članica procesa “Brdo-Brijuni” u kojem sudjeluju države jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Europske unije.

Proces “Brdo-Brijuni” zajednički su potaknule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promiču regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako pridonese daljnjoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.

Tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović i  Borut Pahor pokrenuli su 2013. inicijativu godišnjeg okupljanja predsjednika država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije, a ta hrvatsko-slovenska inicijativa nastala je na temelju tzv. Procesa Brdo, da bi Josipović potom objavio integraciju dvaju neovisnih regionalnih procesa u jedan, pod nazivom Brdo-Brijuni.

 

Dan uoči dubrovačkog summita u Cavtatu je održan veliki skup poslovnih čelnika regije, Summit 100, a uoči Budve ove je godine održan u Portorožu početkom prošlog tjedna, okupivši gotovo 200 istaknutih menadžera i gospodarstvenika najvećih tvrtki iz cijele regije. Središnja tema razgovora bila je potpora zajedničkim projektima u sektorima kao što su energetika, turizam, transport, infrastruktura, digitalna ekonomija, prehrambena industrija i ekonomija utemeljena na znanju i visokim tehnologijama, povećanje konkurentnosti i zajednički nastupi na trećim tržištima.

Uz velik broj gospodarstvenika iz Hrvatske, u Portorožu je bila i hrvatska predsjednica koja je sudjelovala na sastanku najuspješnijih poslovnih žena iz regije i na jednom od glavnih panela na kojemu su raspravljali predsjednici Slovenije, Hrvatske, BiH, Kosova i Crne Gore. Na tom panelu pod nazivom “Novi dogovor za novo doba” rekla je kako Hrvatska podržava ulazak država jugoistočne Europe u članstvo Europske unije kao ključ rješavanja stabilnosti, mira i napretka na ovim prostorima.

“Članstvo u Europskoj uniji vidim kao temelj povjerenja koje će se razvijati za slobodu kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba”, rekla je. “Zadaća svih nas, i političara i gospodarstvenika mijenjanje je cjelokupnog imidža našeg prostora, našeg susjedstva, jer to je iznimno bitno za privlačenje investicija”, naglasila je, dodajući da je to važno za razvoj prometno-energetske infrastrukture i turizma, za budućnost međusobnih odnosa kao i za ispunjenje strateških ciljeva država jugoistočne Europe.

U Portorožu se Grabar Kitarović sastala s domaćinom skupa, slovenskim kolegom Pahorom, ali je rekla da se nije radilo o klasičnom susretu s bilateralnim pitanjima.

“Nismo razgovarali o hrvatsko-slovenskim odnosima, nego o procesu Brijuni-Brdo”, odnosno o tome kako osnažiti proces približavanja svih država u regiji euroatlantskim asocijacijama, kazala je.

Izvor: Index hr.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...