Početna - IZDVOJENO - Prestaju li sukobi?
Foto:Portal Jutarnjeg lista

Prestaju li sukobi?

Nakon  jučerašnjih cjelodnevnih borbi u centru Kijeva, nakon krhkog primirja, koje je trajalo tek nekoliko sati, trenutno su sukobi  prestali.  Međutim i dalje su sukobljene strane na svojim pozicijama. Prema  podacima Ukrajinskog ministarstva zdravstva,  od 18. veljače  kada su sukobi eskalirali  do danas, ubijeno je  75 prosvjednika i policajaca , a ranjena je  571 osoba.

Sukob koji se pojačavao natjerao je Europu da pokuša naći rješenja diplomatskim putem, pa su jučer nakon sastajanja ministara vanjskih poslova , donijete i neke konkretne odluke, sa  jedinim ciljem. Pokušati pritiscima zaustaviti oružani sukob. Uvedene su sankcije,  ali ne prema  Ukrajini,  nego prema izvršiteljima koji su izazvali pogibije.

Tokom jučerašnjeg dana je odvijala se i  izvanredna  sjednica  Rade,  njihova parlamenta, na kojoj je također došlo do fizičkog obračuna zastupnika. Ipak je u večernjim satima većinom glasova donešen zaključak kojim se osuđuje nasilje, a izglasana je i zabrana korištenja  oružja protiv demonsranata. Predloženo je i povlačenje specijalnih postrojbi sa kijevskih ulica.

Oporbeni čelnici su takve zaključke pozdravili. Poljski premijer je najavio nove izbore, ali služba za javnost predsjednika Janukovića nije to potvrdila.  

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...