Početna - IZDVOJENO - Preventivne akcije studenata dentalne medicine u riječkim osnovnim školama
Dan oralnog zdravlja
foto: Grad Rijeka

Preventivne akcije studenata dentalne medicine u riječkim osnovnim školama

U sklopu mjeseca obilježavanja Dana oralnog zdravlja studenti dentalne medicine posjećivat će riječke osnovne škole kako bi učenike upoznali sa svojom strukom i važnošću oralnog zdravlja. Aktualnu strategiju zaštite oralnog zdravlja u Rijeci, rezultate višegodišnjih preventivnih aktivnosti kao i preventivnu akciju posjete studenata dentalne medicine riječkim osnovnim školama u Informativnom centru Grada Rijeke predstavili su prof. dr. sc. Renata Gržić, prof. dr. sc. Danko Bakarčić i studentica Andrea Amidžić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

„Podaci pokazuju da u Hrvatskoj u prosjeku svako dijete u dobi od 12 godina ima skoro četiri karijesom zahvaćena zuba, dok je to stanje kod učenika u Primorsko-goranskoj županiji, zahvaljujući različitim preventivnim programima koji se provode već osam godina, ipak bolje, te u stalnom opadanju“, rekao je dr. Bakarčić.

Dr. Renata Gržić istaknula je kako bi roditelji djecu trebali češće voditi stomatologu, a ne samo kada dođe do problema, dok je Andrea Amidžić naglasila važnost preventivnih pregleda.

Studenti su u osnovne škole Grada Rijeke tijekom 2015. odlazili u dva navrata. Prvi put kako bi djecu informirali o oralnom zdravlju te onu koja imaju karijes uputili stomatologu, a drugi put kako bi provjerili koliko je njih zube uistinu i popravilo. Na kraju preventivne akcije razredi s najviše posjeta stomatologu nagrađeni su jednodnevnim izletom po želji. Nagradu su lani odnijeli učenici 4b OŠ Fran Franković, učenici 3b OŠ Vladimir Gortan te učenici 3b OŠ Dolac.

Danas su također najavljene edukativne radionice koje će se studenti sljedeći tjedan provoditi među riječkim prvašićima.

Pri Katedri za dječju stomatologiju, Studija dentalne medicine i na Klinici za dentalnu medicinu KBC Rijeka, provode se preventivni programi u cilju unapređenja oralnog zdravlja djece grada Rijeke i Primorsko-Goranske županije. Riječ je o trima projektima: „Unapređenje oralnog zdravlja djece od 0-12 u PGŽ“ koji se provodi u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, „Edukacija djece o oralnoj higijeni i važnost odlazaka na pregled doktoru dentalne medicine“ u suradnji s Gradom Rijekom te

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...