Početna - IZDVOJENO - Udruga Portić predstavila rezultate projekta SUPPORT – Sustavna Podrška za Podršku Roditeljstvu
portic
foto: Grad Rijeka

Udruga Portić predstavila rezultate projekta SUPPORT – Sustavna Podrška za Podršku Roditeljstvu

Udruga Portić predstavila je u Gradskoj vijećnici rezultate projekta SUPPORT – Sustavna Podrška za Podršku RodiTeljstvu, financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o programu koji je Udruga Portić zajedno s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ iz Zagreba i udrugom „Korak dalje“ iz Daruvara provodila tijekom 2015. i 2016. godine radi podizanja razine kvalitete provedbe programa podrške roditeljstvu na području grada Rijeke i cijele Hrvatske.

Rezultate projekta predstavili su Ksenija Vičić, predsjednica Udruge Portić, te voditeljica i administrator projekta Tamara Sremec i i Petar Ležaja.

Projekt SUPPORT pokriva programe podrške roditeljima djece najmlađe dobi „Rastimo zajedno” i „Rastimo zajedno Plus”, inačici programa namijenjenog roditeljima djece s teškoćama u razvoju u dobi do 8 godina.  Ishodište im je pravo svakog djeteta na roditeljski odgoj koji je u njegovom najboljem interesu, kao i pravo roditelja da dobije odgovarajuću pomoć društva u ispunjavanju svojih odgovornosti.

Budući da su za postizanje visoke razine kvalitete u provedbi programa ključni voditelji radionica, projektom SUPPORT predviđena je specifična vrsta podrške voditeljima – supervizija. Zbog toga je  13 članica organizacija civilnog društva uključeno u edukaciju za internog suprevizora za voditelje radionica „Rastimo zajedno”. Oni su potom proveli program supervizije za voditelje radionica. Supervizijske grupe su se održavale u gradovima diljem Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Split, Varaždin, Pula), a u njih su bila uključena 94 voditelja radionica iz pet županija i 13 gradova. Voditelji radionica su stručnjaci u području ranog razvoja djece, odnosno odgajatelji, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici i rehabilitatori.

Voditelji su istaknuli kako im je usavršavanje donijelo osobnu dobrobit i mogućnost za profesionalni razvoj što će uvelike koristiti u daljnjem radu s korisnicima u matičnim organizacijama.

U okviru projekta sastavljen je i dokument „Standardi i pokazatelji kvalitete u provedbi programa podrške roditeljstvu“ koji propisuje jasno definirane standarde i kriterije kvalitete, također su zaposlene i dvije osobe.

Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Jačenje ljudskih potencijala 2007.-2013.” te Ureda za Udruge Vlade RH u iznosu od 641.089 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...