Početna - IZDVOJENO - Prezentacija radionice urbane koreografije Zeleni stol Mateje Bučar
Korzo Rijeka
web

Prezentacija radionice urbane koreografije Zeleni stol Mateje Bučar

Tema rezidencije  bila je posljednja od urbanih koreografija Mateje Bučar Zeleni stol iz 2015., koja se oslanja na djelo Kurta Joosa Green table iz 1932. Joosov Green table predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti koreografije kada je Joos prvi put postavio (veliki) stol kao prostor i objekt koreografije, odnosno, na veliki zeleni stol diplomacije 20 stoljeća koreografski postavio bezvremensku i neosobnu ratnu trgovinu i njen profit. DUM je, pak, zainteresiran za urbanu svakodnevicu, njene stolove za kavu i štandove, pločnike te na kafiće suvremenog svijeta.

Na radionici je Mateja Bučar istraživala ideju urbane koreografije putem motiva (malog) stola u javnom prostoru (kafićima, terasama) uz kojeg pričajući prolazi naš osobni/javni život.  Na debati uz kavu umjesto riječi koristio se pokret kojim je stvorena specifična koreografirana situacija urbanog života uzeta kao temelj  razmatranja same ideje urbanih koreografija s teoretskih, povijesnih, osobnih perspektiva.

PREZENTACIJA RADIONICE ZELENI STOL – DEBATA UZ KAVU
PETAK 4.12.2015. // 16:00 // FILODRAMMATICA

U petak 4.12.2015. u Filodrammatici s početkom u 16 sati održat će se prezentacija rada na radionici uz predavanje Pie Brezavšček na temu Koreografija za zeleni stol koje će se baviti kulturnim i umjentičkim prijelazom s Jossovog Green table iz 1932. na recentnu urbanu koreografiju Zeleni stol Mateje Bučar iz 2015. te pitanjem kako javno i kritički proizvoditi umjetnost u društvu koje više nije disciplinarno već bi ga se prije moglo deluzovski nazvati društvom kontrole?

Umjetničku organizaciju DUM osnovala je Mateja Bučar 1999 godine. Okuplja međunarodne umjetnike te djeluje kao producent i koproducent projekata na području izvedbenih umjetnosti (suvremeni ples), vizualnih umjetnosti i novih medija. DUM je član Informal European Theatre Meetig (IETM). Od 2000. na polju suvremenog plesa DUM je ostvario projekte poput Dependance, Telborg, Media-Medici, O Quadrate, Concept of concept, Room and Road,  I would’ve been a palm tree. Point Less,. . Tijekom 2006. i 2007. razvijen je kompleksan projekt Braća Karamazovi (volume 1 i volume 2-Made in China) u suradnji s teoretičarima Renatom Salecl i Robertom Pfallerom i međunarodnim izvođačima. Više o projektima DUM: www.dum-club.si

Mateja Bučar završila je Ljubljansku školu za balet te nastavila obrazovanje na Rosella Hightower dance centre u Cannesu, a 2015. diplomirala je na Londonskom sveučilištu Trinity Laban Conservatory of Music and Dance. Članica je Slovenskog narodnog kazališta, opere i baleta u Ljubljani i Plesnog kazališta Ljubljana. Od 1992. djeluje kao samostalna umjetnica. Koreografirala je mnoge autorske izvedbe, a u suradnji s Egon March Institute kreirala je predstave Ton-Ka, Cukrarna i A B Sence. Temom urbanih koreografija Mateja Bučar bavi se od 2010. radom na projektima Zeleni stol (2015), Neprimijećeni (2013), Parkiranje-pakiranje (2012), Zeleno svjetlo (2010).

Projekt Zeleni stol je realizirala je DUM-umjetnička organizacija u koprodukciji s Muzejom Grada Ljubljane, Kinom Šiška pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije i Ureda za kulturu grada Ljubljane.
Rezidencija Mateje Bučar i umjetničke organizacije DUM ostvarena je u organizaciji Prostora Plus kao dio programa za razvoj publike Spaces kojeg podržava Grad Rijeka i u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov u suradnji s MMSU, HNK Ivana Pl. Zajca i Gradom Rijekom.
Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova, a prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...