Početna - KULTURA - Građanima prezentiran idejni projekt natkrivanja Ljetne pozornice
Optaija-LJETNA

Građanima prezentiran idejni projekt natkrivanja Ljetne pozornice

Optaija-LJETNAVila Antonio bila je mjesto gdje je jučer građanima prezentiran idejni projekt natkrivanja Ljetne pozornice, rad studija SODAarhitekti.

Nakon što je idejni projekt prezentiran javnosti u uredu gradonačelnika i izazvao značajan interes medija, te je medijski izuzetno dobro pokrivena prezentacija rješenja, pa je i šira javnost imala priliku steći uvid u ovo predloženo rješenje za natkrivanje jednog od simbola Opatija, Ljetne pozornice, jučer su i građani imali priliku upoznati se direktno s ovim projektom i doznati sve što ih zanima od stručnih osoba o njemu.

Na prezentaciji je bio nazočan opatijski gradonačlenik Ivo Dujmić koji je naglasio da se pri izboru idejnog projekta vodilo ključnim kriterijem, a to je zadržavanje Ljetne pozornice na lokaciji na kojoj i jest, s osnovnim zahtjevom da idejni projekt predloži prihvatljivo, funkcionalno rješenje natkrivanja pozornice laganim pokretnim krovom pri lošim vremenskim uvjetima, ali takvo koje bi zadovoljilo i estetske kriterije i uklopilo se u vizuru grada, poštujući održivost razvoja. Grad kao koordinator, stavlja naglasak na urbanistički pristup i uklapanje pozornice u širi urbanistički kontekst, u svjetlu svih aktivnosti, poput planova za prostor Lida, opatijske luke, itd.

Samu prezentaciju vodio je djelatnik gradskog UO za prostorno planiranje, arhitekt Tomica Štivić, a nakon nje uslijedila je diskusija. Građani su imali konstruktivan pristup, a mahom su svi koji su se jučerašnjom prigodom aktivno uključili i verbalizirali dojmove , isticali kako je riječ napokon o, ne samo prihvatljivom za Opatiju, nego i vrlo dobrom projektu. Posebno ih je zanimao i podatak da se realizacijom ovog rješenja na području Ljetne pozornice dobija još 500 do 1000 kvadratnih metara zelene, parkovne površine; Ljetna se otvara prema parku i Vili Angiolini, zadržavajući sve svoje dosadašnje osobine, uz jedno moderno rješenje u natkrivanju koje k tome potencira kontakt s prirodom, ali i nebom, čak i kad je natkrivena, jer je dio iznad centralnog luka pokriven prozirnim materijalom. Pritom, cijela Ljetna pozornica kada je natkrivena dobija izgled jedne skulpture, asocirane prirodnim i tradicionalnim elementima: listom, školjkom i barkom na jedra. Njezin izgled u prostoru dobija oblik barke pokrivene jedrom, linijom se stapa u okoliš, otvara se prema zelenilu te usklađena s parkovnom arhitekturom svojim oblikom Opatiji donosi novi landmark, oznaku, zadržavajući kontakt s morem prenose službene stranice grada Opatije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Dvije premijere u dva dana jedino u riječkom „Zajcu“

U samo dva dana publika riječkog HNK Ivana pl. Zajca vidjet će dvije premijere, a tri predstave, sve tri inspirirane ...