Početna - GOSPODARSTVO - Prihvaćena je Strategija za razvoj Grada Opatije 2014.-2020.
web

Prihvaćena je Strategija za razvoj Grada Opatije 2014.-2020.

Sjednicu Gradskog vijeća Opatije, održanu u utorak 31. ožujka popodne obilježilo je usvajanje dokumenta Strategije razvoja Grada Opatije 2014.-2020. godine, kao i godišnje Izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2014. godine, te Informacija o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj-prosinac 2014.

Grad Opatija dobio dokument Strategije razvoja 2014. – 2020.

Strategiju razvoja grada Opatije 2014.-2020. izradio je Istraživački tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU)  Sveučilišta u Rijeci, predvođen prof. dr. sc. Brankom Blaževićem, u suradnji sa Stručnim timom Grada Opatije i Partnerskim odborom.

Ugovor o izradi Strategije  između predstavnika Grada Opatije i FMTU-a potpisan je 11.travnja 2014. godine.

Prijedlog Strategije razvoja Grada Opatije novinarima i javnosti  je predstavljen na konferenciji za medije 11. veljače ove godine, a istog dana otvoreno je i savjetovanje s javnošću koje je trajalo mjesec dana. U tom roku su se zainteresirani mogli uključiti u izradu ovog strateški važnog dokumenta za razvoj grada slanjem vlastitih sugestija i prijedloga.

Definiran je konačni prijedlog Strategije kojeg su u utorak na sjednici i usvojili vijećnici Gradskog vijeća. Prezentaciju vijećnicima održao je prof. dr.sc. Branko Blažević.

Činom usvajanja Strategije na Gradskom vijeću – Opatija je  dobila podlogu za planirani razvoj, dokument bez kojeg ne bi bilo moguće aplicirati za financiranje u realizaciji projekata fondovskim sredstvima EU. Uz pohvale koje su dobili izrađivači, Strategija je dokument za koji se na vijeću čulo da nikako ne smije ostati „mrtvo slovo na papiru“.

U Strategiji se dakle definiraju dugoročni  ciljevi, prioriteti i mjere   za njihovu provedbu. Grad svojim građanima mora osigurati siguran i kvalitetan život. To će se postići  samo putem razvijenog  gospodarstva s posebnim naglaskom na cjelogodišnji turizam najviše kategorije, što uključuje i ulaganje u povećanje kapaciteta, uz razvoj zaleđa Grada temeljen na poduzetništvu i ruralnom turizmu, očuvanom okolišu i razvoju komunalne i društvene infrastrukture.

Strategija predviđa i izradu Akcijskog plana turizma upravo za razvoj selektivnih oblika turizma, poput  zdravstvenog, kao i  nužnost orijentacije ka cjelogodišnjem poslovanju.

Opatija  uz svoje povijesno nasljeđe i raspoložive resurse može još više razvijati zdravstveni turizam, a prema zahtjevima suvremenog turista. Ali, uz  zdravstveni, strategija stavlja naglasak i na kulturni, kongresni, ruralni, sportsko-rekreacijski, nautički, etno i gastro turizam.

 

Lanjsko poslovanje pozitivno, proračun stabilan i likvidan

U pogledu izvršenja proračuna grada 2014. izvješćeno je da je proračun iznosio 132.828.822 kune, a njegovo izvršenje pokazuje također i da je Grad 2014. poslovao pozitivno te da je proračun bio stabilan i likvidan, a vodilo se računa i o namjenskom i odgovornom  raspolaganju rashodovnom stranom, zaključeno je tijekom obrazlaganja pročelnika UO za financije i društvene djelatnosti Danijela Jermana.

Proračunski prihodi i rashodi izvršeni su prema planiranoj dinamici, te je u konačnici ostvarena pozitivna razlika u visini od 3,06 milijuna kuna. Prihodi su ostvareni prema planu.

 

O imenu KTC-a odlučit će se putem javnog savjetovanja

Gradonačelnik Ivo Dujmić je informirajući vijećnike o svom radu u drugom polugodištu 2014.  sumirao da su realizirani svi planirani programi. Posebno je istakao da je Grad Opatija u srpnju 2014. dodijelio stanove u najam u stambenim zgradama sagrađenim na Tošini po Programu poticane stanogradnje.

Osvrnuo se također detaljno na sve segmente – od ostvarenog na polju društvenih djelatnosti, prosvjete i sporta, preko tijeka realizacije ključnih razvojnih projekata grada. Posebno se pritom osvrnuo na ime budućeg Kulturno turističkog centra, za koji je gradonačelnik i pred vijećnicima ponovio da će ime ovoj instituciji dodijeliti sami građani jer će se raspisati javno savjetovanje za prijedlog imena koje e budući kulturni dom grada nositi, a u kojem će se pak odvijati i kongresi, ali u gdje će i mladi dobit svoj prostor, dakle riječ je o domu koji će biti višenamjenske naravi, što je Opatiji potrebno.

Usvojene su i sve druge predložene odluke, među kojima i one o ponovnom raspisivanju natječaja za prodaju nekretnina koje se u vlasništvu Grada.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...