Početna - IZDVOJENO - „Prijedlog o izmjeni cijena toplinske energije na gradskom vijeću grada Rijeke“
web

„Prijedlog o izmjeni cijena toplinske energije na gradskom vijeću grada Rijeke“

U petak, 22. siječnja 2015. u stranačkim prostorijama održana je konferencija za medije Autonomnog ogranka PGS-a Rijeka s temom „Prijedlog o izmjeni cijena toplinske energije na gradskom vijeću grada Rijeke” na kojoj su prisustvovali gradski vijećnici Ana Trošelj i Nikola Ivaniš te predsjednica AO PGS Rijeka Tea Mičić Badurina.

Od naše posljednje tiskovne konferencije na kojoj smo najavili inicijativu za uvrštenje točke dnevnog reda na idućoj sjednici gradskoga vijeća, a kojom, između ostalog, tražimo sniženje cijene isporuke toplinske energije, u medijima smo mogli pročitati izjave gradonačelnika Vojka Obersnela i direktora Energa Sanjina Kirigina koje, ne samo da vrijeđaju zdrav razum, već su i pune obmana, bahatosti i potpune socijalne neosjetljivosti.

Taj dvojac sada miroljubivo poziva na razgovor i suradnju, edukaciju, kupuje vrijeme kroz analizu navodnih anomalija u obračunu, ali sve je to samo pokušaj mazanja očiju javnosti, koja i tako ima sve manje strpljenja.

Gradonačelnik Obersnel izjavljuje da cijene u ovom trenutku ne mogu smanjivati jer te cijene određuje HERA što nije točno. Naime, prema Tarifnom sustavu za usluge energetskih djelatnosti proizvodnje i opskrbe toplinskom energijom, bez visine tarifnih stavki koju je donijelo Upravno vijeće HERE, energetski subjekt, u našem slučaju Energo, dužan je, na za to propisanom obrascu, predložiti visinu tarifnih stavki na temelju utemeljenog izračuna uz uvjet da očekivani prihod ne prelazi regulirani dozvoljeni maksimalni prihod u regulacijskoj godini, a kojeg onda HERA odobrava i objavljuje. Regulacija maksimalnog ukupnog prihoda, između ostalog, ima za cilj da se osigura kvaliteta usluge koju daje energetski subjekt i spriječi mogućnost zlouporabe monopolističkog ponašanja energetskog subjekta. Regulirani maksimalni prihod treba pokriti troškove proizvodnje toplinske energije do mjesta predaje kupcu te osigurati regulirani iznos prinosa od reguliranih sredstava. Dakle, nigdje se ne spominje da bi smio pokrivati gubitke poslovanja!

Sada gradonačelnik rado spinovski spominje kako je, eto, zločesta HERA protiv Energa pokrenula prekršajnu prijavu radi toga što su nisu ranije povećali cijene, ali je činjenica da je Energo predložio to povećanje za rujan, koje mu je i odobreno, ali ga onda nije primijenio od 1.9. nego od 1.12., vjerojatno zbog proceduralne greške.

Naime, na proceduralnu pogrešku se izvlače i kod činjenice da su prekršili čl. 24. Zakona o zaštiti potrošača, jer nisu građane u zakonskom roku obavijestili o poskupljenju, za što su zaradili i optužni prijedlog prekršajnom sudu podignut od strane tržišne inspekcije.

Gradonačelnik je na jučerašnjem sastanku s udrugom „Protiv skupog Energa“ komentirao da je to prekršaj „kao kada na cesti pređete izvan pješačkog – platimo kaznu i idemo dalje”. Tako će i sada platiti kaznu od mogućih 50.000 kn i – nikome ništa. Naravno, platit će je našim novcem, pa ga to previše ne uzrujava. Ali, kaže da novac građanima vratiti neće te da poskupljenje ostaje na snazi. Poskupljenje opravdava činjenicom da Energo mora kupovati energente. Kao da ostali energetski subjekti u Hrvatskoj ne moraju kupovati energente, a cijena grijanja je u ostatku Hrvatske bar 3 puta jeftinija nego u Rijeci. Također, navodi neku čudnu formulaciju da su računi visoki upravo zato jer većini korisnika radijatori nisu uključeni, a energija se mora isporučiti u  zadanim omjerima, pa su je, eto, prisiljeni platiti oni koji imaju uključene radijatore?! Pa njih dvojica zaista misle da su građani budale!

Direktor Energa Sanjin Kirigin tvrdi da velik dio problema proizlazi iz raspodjele troškova, a ne iz cijene grijanja, pa će pomoći tako što će educirati predstavnike stanara o iščitavanju kompliciranih formula. Dakle, nije problem u tome što je konačna cijena isporuke toplinske energije najviša u Hrvatskoj, problem je u neukim građanima koje treba naučiti obračunavati parametre! Sve bolje od boljeg!

Usporedba troška grijanja s troškom mobilnih telefona je bezobrazluk koji si osoba koja zahvaljujući tim istim građanima zarađuje plaću ne bi smjela dopustiti. Pa ne žale se građani koji plaćaju malo ili prosječno, takvi su i tako u manjini, već oni koji plaćaju abnormalno i nepravedno puno. Puno je bolja analogija s kruhom i mlijekom. Za navedenu prosječnu, mjesečnu cijenu grijanja, prosječna obitelj može skoro 2 mjeseca kupovati kruh i mlijeko.

Kao jedno od rješenja, sada direktor Kirigin predlaže da se korisnici odvoje od Energa i naprave vlastitu kotlovnicu, znajući da je u najčešćem broju slučajeva, prikupljanje 100% potpisa nemoguća misija. Kakav je to direktor koji građanima savjetuje da se izdvoje iz tvrtke koju on vodi? Pa to je društveno apsurdna situacija! Da se radi o privatnoj tvrtci g. Kirigina, bi li se postavljao na isti način?

Ovo je sumrak socijaldemokracije. Prema Zakonu o zaštiti potrošača, nitko ne smije naplaćivati uslugu koja nije isporučena. A trenutno građani žive u hladnim stanovima, primorani plaćati preskupe račune za uslugu koju realno ne koriste. Kod nas se očito poštuju samo oni zakoni koji štite monopoliste, a ne građane. Ako su toplane nerentabilne, treba jednostavno ugasiti sustav toplinarstva u Energu, kao što je to učinio Split, a građanima prepustiti na izbor oblik grijanja. Koji god izabrali, biti će povoljniji od ovog.

Prošli tjedan PGS je, uz potpise podrške vijećnika Akcije mladih, Liste za Rijeku i Laburista, predao u proceduru prijedlog Zaključka o izmjeni cijena za uslugu isporuke toplinske energije, kojim  traži od gradonačelnika i predsjednika skupštine Energa da poduzme mjere kojima će se:

– cijena isporuke toplinske energije vratiti na onu prije poskupljenja od 1. prosinca 2014. godine te korisnicima vratiti preplaćeni iznos računa nakon poskupljenja,

– ukinuti fiksna naknada za instaliranu snagu (paušal) koja se plaća prema kvadratu stambene površine tijekom čitave godine neovisno o tome je li suvlasnik u sustavu centralnog grijanja,

– omogućiti jednostavnije isključenje iz sustava centralnog grijanja, i to bez obaveze plaćanja fiksne naknade nakon isključenja,

– spriječiti daljnji gubici toplinske energije koji nastaju prilikom prolaska toplinske energije od podstanice do krajnjih korisnika i poduzeti koraci potrebni za prilagodbi infrastrukture te

– utvrditi osobe odgovorne za prekršaj čl. 24. st. 5. Zakona o pravu potrošača budući Energo d.o.o. Rijeka pisanim putem nije obavijestio potrošača o promjeni svojih općih uvjeta poslovanja i uvjeta korištenja javnih usluga, iz čega proizlazi da su računi nezakoniti i mogu se osporiti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...