Početna - ZABAVA - SHOWBIZ - Pripreme za Doru u tijeku!

Pripreme za Doru u tijeku!

Pripreme za Dane HRT-a i Doru 2019. u Opatiji u punom jeku

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Grad Opatija će od 14. do 16. veljače u Opatiji ugostiti najveći TV i radijski spektakl godine: trodnevnu svečanost glazbe – “Glazbene dane HRT-a 2019. – Opatija”, čija je kruna završni spektakl “Dore 2019”,  ove subote, 16. veljače – kada će, prvi put nakon 2010. godine, na svom Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRA 2) izravno iz Opatije u 20:05, prenositi Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije, dugoočekivanu  “Doru 2019.”.

Za taj svoj najveći ovogodišnji spektakl izvan matičnih studija na Prisavlju, HRT je angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse – pa će tako, primjerice, za izravan prijenos Dore iz opatijske dvorane Marino Cvetković, gdje će nastupiti 16 finalista Dore 2015., koristiti najmodernija HD reportažna kola sa 10 kamera, dvije kamere s linkom, 2 male moution kamere, svu raspoloživu scensku tehniku, robotske sustave za kamere-autodolly, 2 krana, interaktivnu grafiku, lasere, dronove, kao i SNG kola sa tri kamere za izravna uključenja iz Opatije u HRT-ove programske sadržaje.

O zahtijevnosti prijenosa spektakla Dore iz Opatije govori i podatak kako će se samo u dvorani Marino Cvetković, koja će u subotu 16. veljače, ugostiti Doru 2019., koristiti ukupno 200 m2 led ekrana 2 i 4 mm razmaka dioda, uz najmoderniji 40 m2 led pod za projiciranje video materijala, a svu je opremu u Opatiju dopremilo dvadesetak kamiona i šlepera – jer je riječ o ukupno pedesetak tona scenske, zvučne, tv i tehničke opreme. Što se tiče ljudskih resursa, bit će angažirano oko 150 HRT-ovih djelatnika koji opslužuju sve segmente proizvodnje programa Dore 2019, odnosno tri izravna televizijska i radijska prijenosa, kao i sva uključenja i popratne emisije, poput primjerice emisija “Dobro jutro Hrvatska”, “Dobar dan Hrvatska” i “Dnevnik HTV-a” na HTV1 – ispred i iza kulisa Glazbenih dana HRT-a u Opatiji – kao i posebne emisije “Špica, riva, korzo”, koja će se u subotu na HTV2 u 12:43 emitirati uživo upravo iz Opatije.

Svi oni pružat će podršku popularnim HRT-ovim licima koje će gledatelji vidjeti na malim ekranima, a riječ je o voditeljima Dore 2019. – Mirku Fodoru, uz njegove dvije šarmantene suvoditeljice, Ivi Šulentić i Jeleni Glišić Lešić, a koji će nas  voditi kroz nastupe natjecatelja (kao i glasovanje žirija i publike putem televotinga) na Dori 2019. A to su (prema redoslijedu izvođenja):

1. Vrijeme predaje – Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić

2. Tell me – Jelena Bosančić

3. Nisam to što žele – Kim Verson

4. Ne postojim kad nisi tu – Jure Brkljača

5. Don’t give up – Beta Sudar

6. Tebi pripadam – Lea Mijatović

7. Back to that swing – Gelato sisters

8. Brutalero – Luka Nižetić

9. All i really want – Elis Lovrić

10. Indigo – Domenica

11. The dream – Roko

12. Redemption – Ema Gagro

13. Tek je počelo – Lidija Bačić Lille

14. Tower of babylon – Lorena

15. I believe in true love – Bernarda

16. In the shadows – Manntra

O pobjedniku koji će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu 2019. u Izraelu odlučuju ocjenjivački sudovi smješteni u osam HRT-ovih centara, Dopisništvu Vukovar i u Zagrebu, te televizijski gledatelji svojim pozivima putem televotinga, odnosno SMS porukama. Ocjenjivački sudovi i publika pobjednika biraju u omjeru 50:50, a u slučaju izjednačenog rezultata, odlučujući će glas imati – publika.

Doru će otvoriti Franka pjesmom Crazy, s kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, a izvest će još dvije svoje uspješnice. Zvijezda show programa bit će Vanna, koja nas je 2001. također uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom “Strings of My Heart”.

U show programu, nakon što čujemo svih 16 natjecatelja, nastupit će Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te Dino Jelusić, uzdanik A strane i jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga. Zajedno će izvesti medley Dorinih uspješnica u aranžmanu Olje Dešića.

Udaraljkaški sastav Sudar Percussion izvest će skladbu Stardust Jean-Michela Jarrea i Armina van Buurena.

Urednica Dore je Uršula Tolj, a zahtjevnu režiju HTV spektakla potpisuje Ivan Miladinov.

“Dora” je, dakako, vrhunac trodnevnih glazbenih  događanja HRT-a u Opatiji ovog tjedna, a otvorit će ih izravni prijenosi na HTV1 i HR2 u 20:05 – “Gala koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a” na Valentinovo, 14. veljače u Dvorani Gervais, pod ravnanjem maestra Roberta Farkasa, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi ime Lovre pl. Matačića, koji je rođen na riječkom Sušaku točno na Dan zaljubljenih prije 120 godina. Stoga će HRT-ovi simfoničari prigodno izvesti i Smetaninu Vltavu, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre plemenitog Matačića. A kako su u miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali mnogi slavni gosti, među kojima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija… u njihovim neodoljivim arijama Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se i prvakinja Opere HNK u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda Kristina Kolar. Voditelj prve večeri je Robert Ferlin, zaštitni znak Hrvatskog radoija – Radio Rijeke, te dobitnik Zlatnog Stdija za Najbolji glas godine.

Potom slijedi – u petak, 15. veljače u 20:05 iz iste opatijske Dvorane Gervais, također u izravnim prijenosima na HTV1 i HR2 – veličanstven koncert Jazz otkestra HRT-a s gostima u izravnim prijenosima na HTV 1 od 20:05 sati. Na rasporedu su “Opatijske serenade, nova generacija“, pa će uz iskusne glazbenike – kao što su Elvis Stanić, Jacques Houdek, Nina Kraljić, Marko Tolja i Damir Kedžo, nastupiti i predstavnici novije generacije mladih glazbenih snaga – Antonela Doko, Marko Kutlić i Iva Gortan. Voditeljica druge večeri je Daniela Trbović, a scenarist legendarni Vojo Šiljak.

Redatelj oba koncerta iz Dvorane Gervais je Danko Volarić. 

Za potrebe izravnih prijenosa dvaju koncerta iz Dvorane Gervais, HRT je angažirao HD reportažna kola sa 6 kamera, tonska kola radija, linkove za direktan prijenos, dronove, 32 rasvjetna uređaja efekt rasvjete uz oko 150 djelatnika…

A tijekom Glazbenih dana HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevno će biti emitirano čak 7 sati programa uživo iz Opatije, uključujući i prijenose sve tri glazbene večeri.

Specijalni programa Dani HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija emitirat će se u četvrtak i petak od 14 do 18 sati, te u subotu od 12.35. do 15 sati.

Voditelji emisija, javljanja uživo su: Frano Ridjan, Zlatko Turkalj, Monika Lelas, Nataša Mikas, Sabina Jaganjac, Dinko Komadina i Davor Medaković.

Uz Drugi program Hrvatskoga radija događanja iz Opatije bit će emitirana i u programima:

HRT – HR 1 (kroz informativni program / Jutarnja kronika i Dnevne novosti)

HRT – Radio Rijeke i HRT – Radio Sljemena.

Recimo i to da je voditelj projekta “Glazbenih dana HRT-a 2019. – Opatija” (kao i voditelj hrvatske delegacije na Eurosnogu 2019. u Izrealu) Željen Klašterka, a scenograf Glazbenih dana HRT-a u Opatiji Igor Juras

Foto: Smiljan Prpić

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Kvarneru kreće snimanje psihološkog trilera “Slana voda”

Primorski krajolik Istre i Kvarnera poslužit će kao lokacija snimanja filma „Slana voda“, kratkometražnog psihološkog trilera u režiji Paule Mangano. ...