Početna - IZDVOJENO - Proglašeni opatijski sportaši godine
sportasi
foto: Grad Opatija

Proglašeni opatijski sportaši godine

Sportaši godine 2015. proglašeni su u utorak na svečanosti prigodno organiziranoj u Sportskoj dvorani Marino Cvetković. Titulu sportaša 2015. u Opatiji odnijela je Ivona Tubić (Karate klub Opatija) dok je titula sportaša godine za 2015. pripala Marselu Katiću (Automobilistički klub Opatija Motorsport)

Riječ je o proglašenju najuspješnijih sportašica, sportaša, sportskih ekipa i sportskih djelatnika Grada Opatije, odnosno sportaša koji su bili svrstani  u 14 kategorija, a dodijelila su se i posebna priznanja.

Prilikom svečanosti sportaše su pozdravili gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik SSGO-a Fernando Kirigin  i zahvalili im na vrlo vrijednim uspjesima koje su postigli na sportskim natjecanjima, što je svakako jedna od najboljih preporuka i promocije našega grada na svjetskom tržištu. Opatija je izgradnjom sportske dvorane bitno ojačala sportski infrastrukturni standard, naveo je gradonačelnik, a sportaši to gradu vraćaju sa doista sjajnim i brojnim vrhunskim rezultatima koje postižu.

Ocjenjivački sud Sportskog saveza grada Opatije u sastavu Zlata Torbarina (predsjednica), Kristina Tubić, Mario Šikić, Franjo Dobrila, Dragutin Galina, Aleksandar Monar i Fernando Kirigin, na temelju pristiglih nominacija, i sukladno Pravilniku o izboru i proglašenju najuspješnijih sportaša i sportskih djelatnika u Gradu Opatiji izabrao je ovogodišnje šampione – najuspješnije sportaše i sportske djelatnike Grada Opatije u 2015. godini. Organizator svečane dodjele je Sportski savez Grada Opatije.

 

Dobitnici priznanja po kategorijama:

 

NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA KADETSKA EKIPA

Streljački klub DVD Opatija u sastavu Natali Voskion, Mia Borojević i Iva Kukuruzović

Na Prvenstvu Hrvatske u streljaštvu osvojile su prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji u gađanju serijskom zračnom puškom. Ovom uspjehu valja dodati još jedan njihov odličan rezultat postignut u prošloj godini – osvojeno drugo mjesto u ligi Hrvatskog streljačkog saveza u ekipnoj konkurenciji u gađanju serijskom zračnom puškom.

 

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA KADETKINJA

Natali Voskion (Streljački klub DVD Opatija)

Natali  je osvojila 1. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na Prvenstvu Hrvatske za kadetkinje u disciplini malokalibarska puška P+20 ležeći. Sjajno pucanje donijelo joj je i titulu viceprvakinje u disciplini malokalibarska puška trostav.

 

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ KADET 

Mateo Šepić (Speed badminton klub Pešekani)

Mateo se pobrinuo da Opatija ni ove godine ne ostane bez svjetskog zlata! Na Svjetskom prvenstvu u speed badmintonu održanom u kolovozu u Berlinu, Mateo je odličnim partijama u 7 mečeva ostvario isto toliko pobjeda. U finalu je svladao Poljaka Filipowicza, prvog igrača svijeta, čime je apsolutno zasluženo osvojio naslov najboljeg na svijetu u kategoriji dječaka do 14 godina, uspješnu sezonu zaokružio je naslovom prvaka Hrvatske u kategoriji do 18 godina.

 

NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA JUNIORSKA EKIPA

Karate klub Opatija u sastavu Lucija Peruško i Petra Peruško i Glorija Olić

Na Austria junior openu održanom u Salzburgu 20. i 21. lipnja 2015. godine osvojile su ekipno 2. mjesto. Pridodamo li tome Prvenstvo Hrvatske u karateu za juniorke održano 20. prosinca 2015. godine u Slavonskom Brodu, gdje su osvojile 3. mjesto, zasluženo su postale  najuspješnija ženska juniorska ekipa Opatije u 2015. godini.

 

NAJUSPJEŠNIJA MUŠKA JUNIORSKA EKIPA

Tenis klub Opatija u sastavu Dino Bonetta, Marko Boltužić, Karlo Kajin, Filip Šepić, Jan Robert Lajoš, Luka Mršić, Andrej Omeragić i Niko Krainer

Na momčadskom prvenstvu Hrvatske za juniore do 18 godina održanom od 14. do 16. srpnja 2015. godine u Zagrebu osvojili su drugo mjesto i okitili se titulom viceprvaka države.

 

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA JUNIORKA

Maja Zorić (Karate klub Opatija)

Na Svjetskom karate kupu održanom u srpnju u Umagu Maja je osvojila zlatnu medalju u kategoriji mlađih seniorki iznad 68 kg. Dodamo li da je ove godine osvojila i brončanu medalju na Europskom prvenstvu te srebrnu medalju na Prvenstvu Hrvatske, jasno je da je iza Maje jedna od najboljih godina u njenoj karijeri.

 

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ JUNIOR

Dominik Frković  (Kickboxing klub Opatija Fight Club))

Na Prvenstvu Hrvatske u kickboxingu po low kick pravilima, održanom u Poreču, na kojem je nastupilo gotovo 200 boraca, Dominik je osvojio 2. mjesto u kategoriji  do 75 kg i tako postao viceprvak Hrvatske. Taj mu je odličan rezultat donio još jedno veliko priznanje – Hrvatski kickboxing savez uvrstio ga je na popis reprezentativaca te je u kolovozu nastupio na Europskom prvenstvu u kickboxingu za juniore u Španjolskoj.

 

NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA SENIORSKA EKIPA

Karate klub Opatija u sastavu Ivona Tubić, Danka Zorić i Petra Žic

Nagradu za najuspješniju opatijsku žensku seniorsku ekipu u 2015. godini donijelo im je 3. mjesto ekipno na Prvenstvu Hrvatske održano 20. prosinca 2015. godine u Slavonskom Brodu.

 

 

NAJUSPJEŠNIJA MUŠKA SENIORSKA EKIPA

Automobilistički klub Opatija Motorsport u sastavu Marsel Katić, Denis Rubinić, Tomas Hrvatin, Mateo Butorac, Viliam Prodan i Zdravko Draženović.

Oni su osvojili  2. mjesto u poretku klubova za Prvenstvo Hrvatske u rallyju

Marsel i Denis bili su prvi na Prvenstvu, a uspjehe AK Opatija Motorsporta nastavljaju Tomas i Mateo, koji su ove godine postali seniorski prvaci Hrvatske u rallyju u klasi 2.

 

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA    

Ivona Tubić (Karate klub Opatija)

Na Paris Openu, jednom od najjačih karate turnira na svijetu, Ivona je osvojila odlično 3. mjesto u kategoriji seniorki do 68 kilograma. Da je u životnoj formi potvrdila je i ekipnim zlatom na Europskom prvenstvu, naslovom seniorske prvakinje Hrvatske te brončanom medaljom na Balkanskom prvenstvu.

 

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ

Marsel Katić (Automobilistički klub Opatija Motorsport)

Marsel  je osvojio 1. mjesto u klasi 4 za Prvenstvo Hrvatske u rallyju, te 2. mjesto u generalnom poretku Prvenstva Hrvatske u rallyju. Valja istaknuti  da je ovo njegova treća uzastopna titula prvaka Hrvatske, za što mu je Hrvatski auto i karting savez dodijelio posebnu nagradu – Zlatnu kacigu!

Uz tradicionalne godišnje nagrade najuspješnijim sportašima po kategorijama, Ocjenjivački sud dodijelio je i posebna priznanja za najuspješnijeg trenera, ostvarena izuzetna sportska postignuća, priznanja za perspektivne sportaše te posebna priznanja Ocjenjivačkog suda Sportskog saveza grada Opatija.

 

NAJUSPJEŠNIJI TRENER

Dragutin Galina (Karate klub Opatija)

Glavni je trener Karate kluba Opatija i izbornik seniorske ženske nacionalne reprezentacije. Nositelj je crnog pojasa šesti dan te licencirani trener Svjetske karate federacije. Već niz godina postiže vrhunske rezultate na svjetskoj, europskoj, državnoj i županijskoj razini, a njegovi karatisti i karatistice svake godine osvajaju i do dvjesto medalja u svim kategorijama. Kao izbornik hrvatske ženske seniorske karate reprezentacije prošle je godine predvodio svoje izabranice do 3 odličja na europskim prvenstvima, 3 odličja na europskim igrama, 5 odličja na turnirima Premier lige i World cup serije, 11 odličja na međunarodnim natjecanjima te 24 odličja na domaćim natjecanjima. Natjecatelji Karate kluba Opatija u 2015.  Godini su pod njegovim vodstvom na svim natjecanjima osvojili ukupno 185  medalja!

 

IZUZETNA SPORTSKA POSTIGNUĆA

Azra Saleš (Karate klub Opatija)

Na Balkanskom prvenstvu za seniore koje se u veljači održalo u Čačku, Azra je osvojila 3. mjesto pojedinačno u kategoriji do 68 kg. Ranije istog mjeseca Azra je bila 3. na Prvenstvu Hrvatske, a sjajnu polusezonu zaokružila je ekipnim zlatom na Europskom prvenstvu u Istanbulu.

 

PERSPEKTIVNI SPORTAŠI GRADA OPATIJE

Marijan Mavar (Jaht klub Croatia Opatija)

Na otvorenom državnom prvenstvu RH za klasu Optimist u konkurenciji od 170 natjecatelja iz 7 zemalja održanom u Rapcu od 17. do 20. rujna 2015. godine u ukupnom poretku osvojio je brončano odličje.

 

POSEBNA PRIZNANJA OCJENJIVAČKOG SUDA SPORTSKOG SAVEZAGRADA OPATIJE

Dalibor Korenić (46)  – Klub za športsku rekreaciju „Gorovo“

U sportskim je vodama od malih nogu, a nakon što je školovanjem stekao status višeg trenera sportske rekreacije, sport mu je postao i životni poziv. Radio je kao trener u raznim klubovima, a Klub za športsku rekreaciju „Gorovo“ pod njegovim je vodstvom dobio brojna priznanja. Kroz njihove aktivnosti i manifestacije preko 30 posto građana Opatije svih dobnih skupina bavi se organiziranom sportskom rekreacijom. Godišnje provode desetak redovnih sportsko rekreativnih programa i 45 povremenih programa i manifestacija, u kojima sudjeluje i do 4 tisuće sudionika svih dobnih skupina, a što Opatiju svrstava u sam vrh što se tiče rekreacije, ne samo u državi, već i u Europi.

 

Dragan Čakardić (65) – Streljački klub DVD Opatija

Trener Streljačkog kluba DVD-a Opatija u streljaštvu je od davne 1963. godine kao takmičar, a od 1973. kao trener, kada pod okriljem DVD-a Opatija osniva Streljački klub, s ciljem popularizacije ovog sporta, ali i kako bi privukao mlade generacije u dobrovoljno vatrogastvo. Sve do danas, iz godine u godinu, pod njegovim vodstvom stasaju mnogi uspješni strijelci i strijelkinje s opatijskog područja, koji redovito osvajaju državna prvenstva, ali i medalje na svjetskom nivou. Njegov neumorni i predani rad, naročito s mladim uzrastima, garancija su sportskih uspjeha generacija koje dolaze.

 

Diego Lipovšek (47) – Stolnoteniski klub Opatija 08

Stolni tenis upoznao je u prvom razredu osnovne škole, kada je počeo trenirati i natjecati se, a 1988. godine postaje i trener. Odgojio je generacije stolnotenisača i stolnotenisačica, od kojih su se mnogi okitili državnim medaljama. Pod njegovom trenerskom palicom u klubu treniraju članovi svih uzrasta, od najmlađih do seniora, kao i osoba s invaliditetom, a klub se ponosi europskim i svjetskim medaljama s natjecanja osoba s invaliditetom i medaljom s paraolimpijskih igara. Zahvaljujući njemu, Opatija ima mnoge jedinstvene projekte, poput učenja stolnog tenisa u vrtiću, a u naš grad doveo je i kampove na kojim se pripremaju reprezentativci iz raznih europskih zemalja, kao i naši perspektivni stolnotenisači. Predsjednik je Stolnoteniskog saveza PGŽ, član Izvršnog odbora Hrvatskog stolnoteniskog saveza te radi s reprezentacijom već deset godina.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...