Početna - IZDVOJENO - Projekt “Europom u 30 knjiga” u Rijeci
knjiga

Projekt “Europom u 30 knjiga” u Rijeci

Projekt “Europom u 30 knjiga”, kojim se ukazuje na važnost pripovijedanja priča u službi stvaranja zajedničkog kulturnog identiteta, a u kojem će sljedećem ciklusu biti predstavljeno deset europskih književnika, predstavljen je u petak u Rijeci.

Projekt  se provodi od 18. siječnja, svakog ponedjeljka u klub galeriji “Bačva”, a prvi su bili predstavljen poljski autor Tadeusz Borowski,

Robert Šepac iz  V.B.Z. knjižare, Igor Pavlić  iz Europske studentske mreže i Tamara Tokić iz Regionalnog info centra za mlade Rijeka naglasili su da je cilj projekta nalaženje sličnosti u razlikama, da su glavni kriteriji V.B.Z.-ovih urednika pri odabiru autora bili izvrsnost, podzastupljenost i raznolikost te da su odabrani pisci koji predstavljaju vrhunac svojih nacionalne književnosti.

Sva djela prevedena su na hrvatski, teme su raznolike, a tijekom projekta čitat će se u originalu.

Robert Šepac rekao je da je riječ o projektu koji je počeo propšle godine, u kojemu će VBZ tijekom tri godine izdati trideset naslova trideset europskih autora. Prošle je godine već objavljeno deset naslova, a autori su Tadeusz Borowski (Poljska), Jáchym Topol (Češka), Răzvan Rădulescu (Rumunjska), Emil Andreev (Bugarska), Alessandro Baricco (Italija), Aleš Čar (Slovenija),  Frode Grytten (Norveška), Johanna Holmström (Finska), José Saramago (Portugal) i Willem Frederik Hermans (Nizozemska).

U sljedećoj fazi najavljeni su autori iz Grčke, Španjolske, Islanda, Mađarske, Slovačke, Estonije, Belgije i Cipra, a potom iz zemlja bivše Jugoslavije, Albanije, Turske, Litve, Latvije, Irske i Malte.

Igor Pavlić rekao je da je devedesetak studenata iz raznih zemalja, koji u sklopu programa Erasmus borave u Rijeci, zainteresirano za projekt, jer će, osim sudjelovanja u projektu, moći podjeliti iskustva koja su stekli tijekom studiranja u Rijeci.  Tako će primjerice, nekoliko studenata Pomorskog falukteta, predstaviti autora iz svoje zemlje, odnosno Poljske, kao i iskustva tijekom studiranja u Rijeci, a građani će s njima moći razgovarati o životu i radu u njihovoj domovini.

Tamara Tokić navela je da je njezina udruga uključena u Erasmus plus programe te da kroz njih pokušavaju informirati mlade o prilikama i mogućnostima. Dodala je da je jedan od načina za to sadašnja suradnja na projektu, tj. književne večeri na kojima će se spajati književnost , kultura, mobilnost i informiranost.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...