Početna - IZDVOJENO - Promocija knjige “Zvončari i njegovi odjeci”
Foto: web

Promocija knjige “Zvončari i njegovi odjeci”

Knjiga autorice Lidije Nikočević  ‘Zvončari i njihovi odjeci’ doživjeti će dva predstavljanja. Prvo predstavljanje uz predstavnike Općine Matulji održat će se u ponedjeljak, 17. ožujka s početkom u 19 sati u Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Rukavcu. Drugo predstavljanje za zvončare i zainteresiranu javnost održat će se 19. ožujka s početkom u 19 sati u restoranu Stara pošta u Permanima uz projekciju filma o zvončarima Instituta za etnologiju i folkloristiku iz 1984. godine.

Ova knjiga nastoji dati odgovor na to pitanje, kao i na mnoga druga: zašto su se pokladni običaji zadržali, dok su mnogi drugi običaji odumrli ili se sveli tek na naznake nekadašnjih praksi? Što se događa kada muškarci na sebe stave ovčju kožu i zvona? Zašto je običaj nošenja zvona, koji je sredinom 20. stoljeća imao ujednačeniju funkciju na širem području, zadobio različita značenja? Koji je razlog da se i dalje stvaraju nove grupe zvončara? Što se mijenja zahvaljujući činjenici da su zvončari uvršteni na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva? Naime ovo je knjiga koja uvelike inspirira lokalno stanovništvo zaleđa Opatije i Rijeke zato što je usko vezana uz pojam identiteta, kontinuiteta, zavičaja, ponosa, moći, muškosti, druženja i ushita.

Izdavači knjige su Naklada Kvarner, Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i Etnografski muzej Istre iz Pazina.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...