Početna - IZDVOJENO - Najmlađa osoba koja je stvorila atom helija
Foto:web

Najmlađa osoba koja je stvorila atom helija

Jamie Edwards postao je najmlađa osoba koja je uspjela napraviti nuklearnu fuziju.

U sklopu školskog projekta, mladi trinaestogodišnji  Jamie odlučio je izgraditi nuklearni reaktor. Zahtjevan eksperiment naišao je na podršku ravnatelja škole u Lancashireu.

“To je nevjerojatno postignuće. Zapanjujuće je i teško mi je i samom povjerovati, a i svi moji prijatelji misle da sam poludio” – rekao je Jamie koji je odmalena očaran radijacijom i jednom je prilikom vlastitim džeparcem čak kupio i Geigerov brojač.Uz pomoć ravnatelja uspjeli su skupiti 3000 funti za eksperiment, te nakon mjeseci rada napokon uspjeli postići nuklearnu fuziju u učionici.

Jamie je uspio sudariti dva atoma vodika i svoriti atom helija kroz nuklearnu fuziju. Tim činom postao je najmlađa osoba na svijetu kojoj je to pošlo za rukom. Prijašnji rekord držao je 14-godišnjak iz SAD-a.U fizici je nuklearna fuzija proces u kome se spaja više atomskih jezgri pri čemu nastaje teža atomska jezgra.

U središtu Sunca u termonuklearnim reakcijama (nuklearna fuzija) vodik se također pretvara u helij.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...