Početna - IZDVOJENO - Propao pokušaj konstituiranja Sabora
Sabor
arhiva

Propao pokušaj konstituiranja Sabora

Danas oko 10:00 sati počela je prva sjednica Sabora u novom sazivu koja će se održati u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja. Zastupnici su sjeli u klupe, a još se ne zna tko je vlast, a tko oporba.

Josip Leko otvara sjednicu osmog saveza Hrvatskog sabora.

“Čekamo da se svi registriraju kako bi mogli utvrditi sve zastupnike i zastupnice koji su u dvorani”, kazao je Leko.

Da bi se sama sjednica održala, potrebna je prisutnost polovica zastupnika. Zastupničke klupe pune su.

Za parlamentarnu većinu traži se potpora 76 zastupnika, za to je potrebna potpora Mosta, oni su na izborima skupili 19 mandata, no nakon osipanja ostalo ih je 15. Troje ih se priklonilo Hridu Drage Prgometa, piše Direktno hr.

“Poštovani, u dvorani je prisutan 151 zastupnik. Temeljem članka 4, stavka 2, pripala mi je dužnost i čast otvoriti sjednicu Sabora i privremeno joj zasjedati do izbora predsjednika. Posebno pozdravljam predsjednicu Republike gospođu Kolindu Grabar-Kitarović. Pozdravljam i predsjednika Vlade Zorana Milanovića, predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec, predsjednika Vrhovnog suda Hrvatina, državnog odvjetnika Dinka Cvitana…”

Velikim pljeskom pozdravljena je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Izbori na biračkim mjestima, održali su se u subotu 7. i nedjelju 8. studenog, nakon čega su objavljeni rezultati. Ustavni sud donio je odluku o ustavnosti rezultata izbora. Obaviještavam vas da je prema DIP-u izabran 151 zastupnik za Hrvatski sabor. Nazočni su svi izabrani zastupnici. Gospodin Rašković dao je otkaz na mjesto dogradonačelnika uvjetno”.

“Da bi Sabor bio konstituiran, uz nazočnost većine zastupnika, potrebno je pristupiti izboru predsjednika Sabora. Pravo prijedloga ima najmanje jedna trećina zastupnika Sabora. Podnesen je jedan prijedlog. Želi li netko obrazložiti prijedlog? Nitko. Hvala lijepa”, kazao je Leko.

U ime kluba HDZ-a tražena je stranka od 15 minuta, što je presjedavajući Josip Leko odbio.

“55 zastupnika predlaže Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora”.

Otvorena je rasprava.

“Čekamo da svi dobiju na klupe prijedlog, kako bi u materijalnom obliku mogli vidjeti tko je predložio i koga. Demokracija počiva na tome da moraju biti jasni politički ciljevi, svatko mora gledati na cjelinu. Hrvatska je ono što nas okuplja, zato očekujem da se koriste demokratske vrijednosti i da poštujemo institucijske vrijednosti i manjinska prava i prava svih”, kazao je Leko.

Upitao je zastupnike jesu li konzultirali prijedlog.

“Molim da u utor na sjedištu umetnete karticu koja je brojem povezana s vašim imenom i stisnete gumb ‘za’ ili ‘protiv’ čime odlučujete o prijedlogu. Samo nemojte vikati. To nije u pravilu Sabora. Imamo povredu poslovnika”.

Glavaš se javio i rekao kako bi trebalo pitati predloženog kandidata pristaje li on uopće na kandidaturu.

“On je prisutan i pretpostavljam da ga se upitalo za to”, odgovorio je Leko.

Javio se i Robert Podolnjak.

“Rekli smo da ćemo prihvatiti kandidaturu, ukoliko ju podrže dvije velike koalicije. Mi u ovom trenutku ne znamo je li to tako jer se Domoljubna koalicija nije izjasnila. Ukoliko su i oni za to, ja prihvaćam kandidaturu i glasovat ćemo za to, ali jedino ako je to prihvati i Domoljubna koalicija”, rekao je Podolnjak.

“To ste sve morali dogovoriti prije”, odgovorio je Podolnjaku Leko.

“Prvi puta je, a sada je evidentno da je pravilo prekršeno. Kolege ne znaju kako se postaviti u ovoj situaciji. Niste dozvolili da govorimo i nije u redu da vi, kao presjedavajući, ovako odgovarate gospodinu Podolnjaku, umjesto da mu pomognete. Ovo je predložio SDP, a ne zastupnici gospodina Podolnjaka”, kazao je Šuker.

“Da ste sukladno poslovniku omogućili stanku koju sam tražio, ovo bi se izbjeglo. Niste omogućili radnom tijelu da se izjasni o prijedlogu koji ste nam postavili na klupe, pogrešnim i zlonamjernim korištenjem poslovnika. Stoga vam možemo reći, i bez stanke, mi nismo za prijedlog koji ste nam stavili na klupe”, javili su se iz HDZ-a.

“Praksa je da se novi savez konstituira svojom voljom, i uvijek su dolazili s prijedlozima koji su bili definirani. To nije moja uloga, ja vodim samo brigu oko toga da se poštuje Ustav”, kazao je Leko.

“Zahvaljujem na potpori onih zastupnika koji su me podržali, ali ponavljam, inzistiramo na konsenzusu, a budući da ga u ovom trenutku nema, ja odbijam kandidaturu”, kazao je Podolnjak.

“Odbijate li kandidaturu”, pitao je Leko Podolnjaka i nastavio “Podolnjak nije prihvatio kandidaturu, stoga moram prekinuti ovu sjednicu Sabora”, kazao je Leko.

Budući da nitko nema većinu, upitno je hoće li se Sabor uopće utemeljiti. Da bi se to dogodilo trebao bi se izabrati predsjednik. Prijedlozi se mogu dostaviti i nakon početka sjednice, a predlagatelj mora priložiti dokaz da određeni kandidat ima potporu najmanje trećine zastupnika.

S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora – pregovarači Mosta bili su jučer u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su, prema neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podrže njihova Roberta Podolnjaka. Most nema potrebnu trećinu zastupnika, pa ne može u Saboru službeno predložiti svoga kandidata.

Domoljubna koalicija ipak nije kako su mediji pisali predložila akademika Željka Reinera, a Milanovićeva koalicija Josipa Leku za predsjednika Sabora. Prije početka svečane sjednice Sabora nitko nije hitio otkriti hoće li predložiti svoga kandidata ili će ipak zajednički podržati Roberta Podolnjaka.

Na kraju Podoljnjaka je predložilo 55 zastupnika iz Milanovićeve koalicije, a nije MOST čiji je zastupnik.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...