Početna - IZDVOJENO - Prosinac u Art-kinu
art-kino-croatia

Prosinac u Art-kinu

Prosinac u Art-kino donosi bogati program i veliki izbor filmova:

Filmske Mutacije: Osmi festival nevidljivog filma u Art-kino dolazi u dva filmska programa.Ciklus filmova Juliette Binoche donosi filmove Leosa Caraxa («Zla krv» i «Ljubavnici s Pont-Neufa»), Michaela Haneka («Skriveno»), Krzysztofa Kieślowskog (Tri boje: Plavo) te Jean-Paula Rappeneaua («Konjanik na krovu»). Drugi se dio programa posebno bavi kontroverznim autorom Khavnom te filipinskim filmom. U subotu, 6. prosinca u 20 sati u Art-kinu će se prikazati dokumentarni film «Squatterpunk» uz glazbenu pratnju samog redatelja Khavna.

«Vjetar se diže» čarobna je priča o Jirou, dizajneru vojnih zrakoplova Mitsubishi A5M. Jiro želi postati pilot sve dok mu jedne noći u snove dođe slavni talijanski dizajner zrakoplova Giovanni Battista Caproni koji mu kaže kako je gradnja zrakoplova zapravo bolja nego letenje njima. «Vjetar se diže» posljednji je dugometražni film legendarnog japanskog animatora Hayaoa Miyazakija, a trenutno broji preko 30 važnih filmskih i festivalskih nagrada.

Najelitniji tim čine Spika, Kompa, Rico i Pišta, dobro poznata četvorka iz animiranog Madagaskar serijala. Sada kreću u misiju za koju su se pripremali cijeloga života: na njihova krhka pingvinska leđa past će zadatak spašavanja svijeta. «Pingvini s Madagaskara» moći će se pogledati u Art-kinu Croatia od 6. prosinca.

Danima sportskog filma želi se popularizirati sportski žanru u kinematografiji. Cantonin diskurs solidarnosti, pogotovu one radničke, najiskrenije prenosi Loach («U potrazi za Erikom»), njegov koncept bratstva savršeno ilustrira dokumentarni film Renea Letzgusa«Zidaneova ekipa iz snova», dok slobodu za koju se Cantona zalaže, sada u kontekstu slobode odabira jednog neobičnog teama, promovira doks Johana Kramera «Drugo finale» koji prati organizaciju himalajskog susreta dvije najlošije rangirane momčadi na FIFA ljestvici, Butana i Monsarrata. Filmovi koji se udaljavaju od dominantnih nogometnih tema su «Armstrongova laž», u režiji etabliranog dokumentariste Alexa Gibneya, koji bavi se slavnim biciklistom Lanceom Armstrongom i njegovim skandalom s dopingom, dok je «Crveni lob» Nannija Morettija strukturiran oko vaterpolo utakmice u kojem se propituje ideološka kriza talijanske ljevice kroz metaforu o gubitku pamćenja protagoniste.

Festival filmova o ljudskim pravima u Rijeci se otvara filmom «Love Is Strange» Ire Sachsa, jednog od u zadnje vrijeme najintrigantijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Riječ je Sachsovom novom izletu u život LGBT-zajednice, sa zvjezdanom glumačkom postavom. Ultimativni film o ljubavi pod pritiskom dogmatske tradicije i ekonomske krize. Jeste li dovoljno hrabri za novi film Lava Diaza? Drama «Iz vremena koje prolazi» traje 338 minuta, a prati tajanstvene stvari koje se počinju događati na Filipinima 1972. godine. Još jednu istinitu priču na ispričat će nam Oskarom nagrađivani redatelj Danis Tanović. U 90-minutnoj drami «Tigers» prati se sudbina mladog Ayana, Pakistanca koji za život zarađuje prodavajući jeftine lijekove lokalne izrade. Francusko-mauritanski film «Timbuktu» prikazuje mučnu priču ljubavnog para kojeg islamski ekstremisti zbog nezakonite vanbračne djece pred stotinama posjetitelja kamenuju na smrt u centru grada Aguelhoka. Važan film o fenomenu tzv. Islamske države.

Šesti rođendan Art-kina Croatia proslavit će se uz izvanrednih šest «Divljih priča» o ljubavi, obmani, povratku u prošlost, tragediji, čak i nasilju sadržanom u svakodnevici koje polako dovode do gubitka kontrole. Kroz obilje crnog humora i napetosti upoznajemo likove koji pod pritiskom svakodnevice eksplodiraju na najneobičnije načine. Film «Divlje priče» jedan je od najhvaljenijih naslova godine i zato najbolji način da zajednički pozdravimo još jednu novu godinu Art-kina. Proslava je zakazana za četvrtak, 18. prosinca u 20 sati.

Provedite «Jutro u kinu» te 18. prosinca pogledajte film «Ljeto u Provansi» u 10 sati ujutro. Poseban popust na ulaznicu ostvaruju članovi Filmskog kluba Art-kina te umirovljenici.

Djed Božićnjak razbio je svoje saonice i u bijegu je od policije. Jedan otac i jedan sin učinit će sve kako bi spasili Djedicu i omiljeni obiteljski blagdan. No hoće li uspjeti? Svakako će pokušati i pritom se dobro provesti. «Djedica iza rešetaka»  idealan je film za obiteljski izlet u Art-kino.

Dokumentarni film Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić «PlenUmovi» ističe problem komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. te u konačnici postavlja pitanje postoje li temelji za aktivni društveno-politički angažman kod studenata danas. Premijera filma će se održati u subotu, 20. prosinca s početkom u 20 sati.

Peruanski medvjedić svoje londonske avanture započinje kada se nađe sam i izgubljen na stanici Paddington. No, sreća mu se osmjehne kada ga pronađe obitelj Brown. Britanska obiteljska komedija «Medvjedi Paddington» je na repertoaru Art-kina 20. i 21. te 27. i 28. prosinca.

21.12., u Art-kino donosi «2. Maraton kratkometražnih filmova», kroz pet izvanrednih programa kratkometražnih filmova, od kojih su dva programa namijenjena najmlađima (Europski program filmova za djecu, Baltazar: Serija Zvjezdani kvartet). Dva filmska programa (Koka, jaje i drugi problemi, Gledaj, vidjet ćeš!) donose kratkometražne filmove hrvatske produkcije ili koprodukcije, među kojima se nalaze i brojni nagrađivani filmovi dok program Europski kratkometražni filmovi donose uspješne naslove iz Njemačke, Portugala, Nizozemske, Velike Britanije i Francuske.

Izvanredna švedska drama u kojoj će vas brojne, iako neugodne, obiteljske situacije navesti na smijeh. Zimovanje u francuskim Alpama postaje sve samo ne ležerno druženje s najdražima nakon što lavina pomuti sklad. Majka Ebba optužuje supruga Tomasa da je pobjegao pred lavinom, ne brinući za nju i djecu. «Turist», novi film Rubena Östlunda, crna je i ‘uvrnuta’ komedija s fantastičnom fotografijom i glazbom koji savršeno prate dramsku napetost.

Više na www.art-kino.org.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...