Početna - IZDVOJENO - Proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu
Velika Gospa najava

Proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu

Pripreme povodom blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza, u punom su jeku. Za tisuće hodočasnika koji će i ove godine posjetiti Svetište Majke Božje Trsatske, pripremljen je tradicionalno bogat vjerski program. Tog će dana uže središte Trsata bit zatvoreno za promet, a za posjetitelje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz.

Proslavu najvećeg blagdana posvećenog Majci Božjoj najavio je gvardijan Trsatskog svetišta fra  Antun Jesenović, naglasivši kako se i ove godine očekuje oko 40 do 50 tisuća hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske. Vjernički program proslave blagdana započinje trodnevnicom u srijedu, 13. kolovoza, a svaki dan trodnevnice započinje marijanskom pobožnosti u 18 sati.

Na sam blagdan Velike Gospe mise će biti služene u 6, 7, 8, 9 i 10 sati, s time da se će misu u 10 sati namijenjenu hodočasnicima služiti provincijal fra Ilija Vrdoljak, a tijekom cijelog dana vjernici će se moći ispovjediti. Središnju svečanu misu u 18,30 sati u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Svetoj misi prethodit će hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske.

Povodom blagdana Velike Gospe bit će provedena preregulacija prometa na području Trsata, koja će obuhvaćati zabranu prometa od 6 do 22 sata za promet svih vozila, osim interventnih i taksi vozila te vozila javnog gradskog prijevoza. Zabrana prometovanja se odnosi na:

  • Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga,
  • Radićevu ulicu,
  • Ulicu fra Serafina Schöna,
  • Ulicu Draga Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schöna,
  • Frankopanski trg,
  • Ulicu Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom.

Opskrbna vozila ugostiteljskih objekata moći će prometovati od 13 do 15 sati, dok će vozila za sajam moći dovoziti robu do 8 sati.

Glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić, kao i voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske Boris Skeledžić, pozvali su sve posjetitelje i građane da se na blagdan koriste javnim gradskim prijevozom, koji će toga dana na liniji 2 i 8 biti besplatan. Autobusi će voziti po voznom redu koji vrijedi radnim danom, a KD Autotrolej će, prema potrebi, povećavati broj polazaka autobusa od Željezničkog kolodvora do Trsata. Autobusne stajalište javnog gradskog prijevoza na Frankopanskom trgu ukida se, a iskrcaj putnika obavlja se na Trgu Viktora Bubnja.

Vozila sa izdanim akreditacijama moći će parkirati isključivo na parkiralištu Fortica (parkiralište Svetišta kod Spomen-kosturnice). Na dan 15. kolovoza, počevši od 16 sati, do Trsatskog svetišta vozila sa akreditacijama i taxi vozila moći će dolaziti isključivo smjerom Mihanoviće ulica – Marohnićeva – Ulica Draga Šćitara – Ulica fra Serafina Schöna.

Na sigurnost posjetitelja i prometa pazit će djelatnici policije i Prometnog redarstva te djelatnici tvrtke Securitas. Također, bit će uključeno dežurstvo Hitne pomoći u dvije smjene i to 7 do 13 i 17 do 20 sati, te Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Na Trgu Viktora Bubnja bit će organiziran sajam, na kojem će se, između ostaloga, moći nabaviti sakralni suveniri te proizvodi našeg kraja.

Nakon Vele Gospe, Trsatsko svetište ugostit će još jedno veliko slavlje, a to je proslava 300. obljetnice krunidbe slike Majke Božje Trsatske, 30. kolovoza. Tim će povodom također biti upriličnea trodnevnica, priprava za jubilej od 27. do 29. kolovoza, kada će se s početkom u 18 sati sva tri dana održati euharistijsko slavlje koje će predvoditi franjevci Emanuel Hoško i Daniel Patafta te svećenik Milan Šimunović. Na sam dan proslave euharistijsko će slavlje započeti u 11 sati, a predvodit će ga kardinal Josip Bozanić, riječki nadbiskup Ivan Devčić te ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore. Pokrovitelj ove proslave je Hrvatski sabor.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...