Početna - IZDVOJENO - Puštena u rad opatijska prva ELEN punionica HEP-a
punionica-Opatija
foto: Grad Opatija

Puštena u rad opatijska prva ELEN punionica HEP-a

HEP je u četvrtak kod Sportske dvorane Marino Cvetković u Opatiji pustio u redovni pogon šesnaestu ELEN punionicu za električna vozila u Hrvatskoj.

Otvorenju punionice prisustvovali su Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije, Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe te Vitomir Komen, direktor Elektroprimorja Rijeka.

Punionica u Opatiji postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, prema kojem je Grad Opatija uredio parkirna mjesta, u što je uloženo 32.500 kuna, te dao pravo služnosti za parkirna mjesta, dok je HEP nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroprimorja. Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.

“Otvaranje ove prve punionice za električna vozila u Opatiji predstavlja dodatnu vrijednost gradu, kao turističkoj destinaciji” komentirao je gradonačelnik Ivo Dujmić. Dodao je da je u svijetu u rastu trend korištenja električnih vozila, te je okretanje održivosti i čistim energijama definitivno bitno za razvoj. Gradonačelnik je ujedno najavio i nastavak dosadašnje dobre suradnje koju Grad Opatija ostvaruje s HEP-om, dok je Ivica Skorić detaljizirao način rada ove punionice.

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. U Opatiji će korisnici moći RFID kartice preuzeti u uredu TZ grada Opatije (Kulturni dom Zora, Vladimira Nazora 3) te na recepciji Sportske dvorane Marino Cvetković, u čijoj neposrednoj blizini je smještena prva opatijska ELEN punionica.

Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio sedamnaest javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji i Križevcima (koja se nalazi u probnom radu), kao i četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2×22 kW) te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo“, koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.

Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice Jastrebarskom, Krapini i Bujama, dok bi ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba gradnja prve ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama trebala biti završena u svibnju 2016. godine. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Vinkovcima, Ludbregu…

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...