Početna - GOSPODARSTVO - Radnici 3. MAJ-a najavili štrajk

Radnici 3. MAJ-a najavili štrajk

Sindikati četiriju tvrtki izdvojenih iz Brodograđevne industrije 3. maj prilikom privatizacije danas su upozorili na neizdrživo stanje u tim tvrtkama te najavili prosvjede i štrajkove ako se ne nastavi preustroj i ne osigura isplata plaća. Riječ je o Tvornici motora i dizalica MID, Tvornici industrijske i brodske opreme TIBO, 3. maj – Ugostiteljstvu i 3. maj STM koje nisu obuhvaćene Uljanikovim privatizacijskim planom. Uljanik je preuzeo samo Brodogradilište 3. maj, a ove tvrtke su svoje dionice i poslovne udjele prenijele na tadašnju Agenciju za upravljanje državnom imovinom koja je bila zadužena za kadrovski i financijski preustroj.

Neprimjereno je i ponašanje Uljanika i Brodogradilišta 3. maj koji ne podmiruju tvrtkama kćerima dugove. Brodogradilište duguje MID-u 1,8 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za isplatu dvaju plaća, a TIBO-u čak devet milijuna kuna, naglasio je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Najgore stanje je u Tvornici motora i dizalica, gdje nisu isplaćene plaće za siječanj i veljaču, rekla je sindikalna povjerenica. 04 radnika koji su u toj tvornici ostali bez posla nisu dobili otpremnine, dodala je. Sindikalna povjerenica istaknula je da Tvornica motora i dizalica ima mogućnost sklapanja novih poslova, ali da je za to potrebno ulaganje u tehnološku obnovu te zaključenje predstečajne nagodbe. Centar za restrukturiranje i prodaju, pravni sljednik AUDIO-a se usprotivio pokretanju predstečajne nagodbe, ocijenivši da se tu tvornicu želi uništiti. Radnici nisu potrebni, ali je potreban prostor i naša ispitna stanica, zaključila je sindikalna povjerenica.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...