Početna - IZDVOJENO - Rajna Miloš razriješena s mjesta ravnateljice Festivala Opatije ali imenovana vršiteljicom dužnosti ravnatelja?!
rajna-milos-1

Rajna Miloš razriješena s mjesta ravnateljice Festivala Opatije ali imenovana vršiteljicom dužnosti ravnatelja?!

Na vlastiti zahtjev, Miloš više ne vodi opatijsku kulturnu instituciju, a razloge je objasnila u pismu upućenom medijima, koje prenosimo u cijelosti.

“Zbog niza događaja i informacija u posljednje vrijeme koji se mogu tumačiti jedino kao nepovjerenje i izostanak podrške za moj rad na mjestu ravnateljice Festivala Opatija, zatražila sam od gradonačelnika da uputi prijedlog Upravnom vijeću da me razriješi s te dužnosti što je Upravno vijeće i učinilo na sjednici 10.studenog 2016.g.

Jedan od tih događaja svakako je bila sjednica Gradskog vijeća na kojoj sam zajedno s predsjednicom Upravnog vijeća FO pozvana da iznesemo uvodno izvješće o radu Ustanove za 2013.,2014.,i 2015.g. Naši su obimni materijali za to razdoblje (financijski i programski) dostavljeni mjesec dana ranije, a za ovu priliku pripremile smo kratak sažetak. Vijećnici su za vrijeme našeg izlaganja napustili vijećnicu bez ikakvog objašnjenja, a predsjednik Gradskog vijeća izvijestio nas je da nema kvoruma i da se sjednica prekida. Sljedeći smo dan doznali iz medija ono što se u realnosti nije dogodilo. Javnost je stekla krivi dojam da je rasprave bilo što nije točno, a priliku da odgovaramo na optužbe nismo dobile.

Vijećnici su imali priliku postavljati pitanja i dobiti objašnjenja na ista, no otišli su bez pogovora i objašnjenja, a neki su od njih odmah nakon odlaska kroz medije napali Ustanovu i mene, i to između ostalog i za poslovanje u 2016.g, za koju nije ni bilo traženo izvješće.

Podsjećam, kao ravnateljica Festivala svoja sam godišnja izvješća redovito slala Gradonačelniku, pročelniku društvenih djelatnosti, pročelnici Ureda Grada, te Upravnom vijeću. Niti u jednom trenutku ni od koga nije bilo nikakvih primjedbi na moj rad, svi su programi i financijska izvješća prihvaćeni.

Ovom prigodom moram istaknuti da osjećam zadovoljstvo što sam veći dio svoga života imala privilegiju baviti se kreativnim i zanimljivim poslovima u koje svakako spada i dužnost ravnateljice Festivala Opatija. Posljednjih pet godina vodila sam Festival Opatija sukladno zadanim, specifičnim zakonskim okvirima te je ustanova, iako u oblasti kulture koja ne spada u komercijalne poslovne priče, generirala velike vlastite prihode koje smo ulagali u nove programe. Rezultate našeg rada, naše programe, publika i struka ocjenjivali su najvišim ocjenama.

U posljednjih smo pet godina ostvarili više manifestacija koje sam sama osmislila i realizirala sa svojim suradnicima, poput FESTIVALA MJUZIKLA, LEDENE ČAROLIJE, FESTIVALA NEOVISNIH KAZALIŠTA,RETROPATIJE i RETROPATIJSKOG FESTIVALA. Većina tih događanja postala su tradicionalna i ključne su kulturne manifestacije regije.

Tijekom posljednjih pet godina mog ravnanja ustanovom, Festival neovisnih kazališta – FEN dobiva nagradu kazališnog portala TEATAR.HR za najbolji festival godine po mišljenju publike, ustanova Festival Opatija dobiva godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za izuzetne uspjehe u organizaciji kulturnih priredbi i turističku promociju Opatije i Primorsko-goranske županije. FEN-ova komunikacijska kampanja nagrađena je kao najbolja u kategoriji malih i srednjih tvrtki te dobiva Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Ponosna sam što su rezultati vidljivi, mjerljivi i, usuđujem se reći, prilično pozitivni. Nikada nitko ne može zadovoljiti svačiji ukus, i uvijek može bolje. Osobno sam mišljenja da je jedino na ovakav način moguće voditi kvalitetnu ustanovu u kulturi, ali zbog izostanka podrške smatram da je važno da to mjesto preuzme netko tko će tu podršku imati. Meni je uvijek u životu bila važna kultura, a ja sam joj očito u ovom trenutku u Opatiji teret.”

No, svi oni koji su očekivali da bi Opatija tijekom iduće godine ponovno trebala napokon živnuti zahvaljujući godišnjem budžetu Festivala Opatije od čak pet milijuna kuna, od čega većina stiže iz gradskog proračuna, ostali su iznimno razočarani nakon što je u javnost dospjela najnovija informacija.

Upravni odbor Festivala Opatije pod vodstvom Lorene Bašan razriješio je Rajnu Miloš dužnosti ravnateljice te su je odmah na istoj sjednici imenovali vršiteljicom dužnosti ravnatelja!

Rajna Miloš tako će imati priliku kreirati opatijski kalendar događanja u velikoj mjeri i za nadolazeću, 2017. godinu, iako se tijekom proteklog razdoblja bilježe iznimno loši rezultati rada Festivala Opatije uz nekvalitetan realizirani program. Prihodi padaju godišnjom stopom od čak pola milijuna kuna, a u posljednje vrijeme ih zbog lošeg programa napuštaju i sponzori.

Mnogima je nejasno zbog čega se Upravni odbor Festivala Opatija odlučio ostaviti budžet od približno pet milijuna kuna i dalje u rukama Rajne Miloš, koja kao koncertnu krunu protekle ljetne sezone u Opatiji ističe koncert Jacquesa Houdeka na kojem je bilo približno 700 posjetitelja, a koji je ljeto ranije nastupao gotovo svog tjedna na terasi jednog opatijskog hotela. Ostanak (privremeni?) Rajne Miloš je iznenadio javnost tim više što Grad Opatija među svojim zaposlenicima i dalje ima Zlatu Torbarinu, koja je funkciju vršiteljice dužnosti čelne osobe Festivala Opatije već jednom obnašala, upravo prije nego što je dovedena Rajna Miloš.

Tada je Torbarina bila vodeća osoba Festivala Opatije približno godinu dana, koliko je odgovornima trebalo da odaberu novog ravnatelja ili ravnateljicu ove bitne gradske ustanove. Spomenimo i kako Lorena Bašan ističe da su oni zadovoljni radom Rajne Miloš, pa se mnogi pitaju je li to možda najava da će joj na novom natječaju ponovno dati povjerenje za funkciju koja je od vitalne važnosti za opatijski turizam, pa samim time i cijeli grad.

Podsjetimo, Rajna Miloš je na čelu Festivala Opatije proteklih pet godina, a funkciju ravnateljice u toj ustanovi obnašala je također jednom već ranije. Brojni Opatijci smatraju kako za nju nakon svega više ne bi smjelo biti mjesta u Festivalu Opatija ili nekim drugim gradskim ustanovama, jer u posljednje vrijeme i brojni drugi organizatori koncerata i ostalih većih događanja također izbjegavaju Ljetnu pozornicu zbog nekooperativnosti Rajne Miloš

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...