Početna - IZDVOJENO - Rekordne kazališne brojke – na 5. FEN-u 22 predstave pogledalo 3.085 gledatelja
fen_drvo

Rekordne kazališne brojke – na 5. FEN-u 22 predstave pogledalo 3.085 gledatelja

Predstavom ”SHAKEspeare na EXit“ u nejelju je  u Zlatnoj dvorani hotela Imperial završeno jubilarno 5. izdanje Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske, na kojem je u šest dana održano 25 pograma, od čega 22 predstave koje je pogledalo 3.085 gledatelja. Na FEN-u je sudjelovalo 115 kazališnih djelatnika iz 20 neovisnih kazališta – 19 hrvatskih te jednog iz makedonske Bitole kojeg je FEN ugostio u sklopu programa „Ovo morate vidjeti“. Uz predstave, održane su i dvije radionice te program „Odabrao FEN“ u kojem je gostovao Mladen Kušec i za svoje emisije skupljao dojmove „malih i velikih“ sudionika i gostiju FEN-a.

Potražnja za ulaznicama uvelike je nadmašila kapacitete naših dvorana, pa raduje činjenica da će se 6. FEN održavati u novom Kulturno-turističkom centru s većim kapacitetom gledališta. U popratnom programu održana su i četiri talk-show programa s Robertom Ferlinom te pet glazbenih izvedbi Mije Negovetić, a taj revijalni dio festivala pratilo je šestotinjak gledatelja, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

Teatar Exit iz Zagreba „dominirao“ je posljednjim danom FEN-a. Predstava „I drvo je bilo sretno“ donijela je priču o prijateljstvu i prolaznosti. Glazbenici jedna Davorka i jedan Goran, dvojica Ivana i jedan Damir ispunili su prostor UP Juraj Šporer toplinom i smijehom zadovoljne publike.

Prigodan festivalski odlazak uz “exit” imao je još jednu “prigodničarsku” notu. Naime, ove godine oblježava se 400 godina od smrti velikog Barda iz Stratforda na Avonu, pa je “brzinskim prolaskom” kroz njegov opus i FEN dao svoj doprinos obilježavanju toga datuma. Naime, William Shakespeare napisao je 37 komada, od čega 10 povijesnih drama i 18 komedija, a osmislio je ukupno 1.222 lika, kako navodi statistika koju su pripremili “exitovci”. Svaki od 37 komada traju imeđu tri i pet sati, što zbrojeno donosi gotovo 150 sati kazališta. No, FEN-ova publika uz pomoć raspoložene ekipe iz Teatra Exit spoznala je da se sve to može odigrati u devedesetak minuta.

Ispunjena dvorana hotela Imperial upoznala je tako Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu Lady, Antonija i Kleopatru, Mletačkog trgovca, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III, Henrika VIII i mnoge druge i čitav Bardov okus upila – “na EX”.

Iduće izdanje FEN-a održat će se od 18. do 23. travnja 2017. godine.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...