Početna - IZDVOJENO - Riječka aglomeracija iz EU fonda financira gradsku knjižnicu, dječji muzej…
rijeka
foto: Freepix.biz

Riječka aglomeracija iz EU fonda financira gradsku knjižnicu, dječji muzej…

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je prošli tjedan da će Riječka aglomeracija, iz sredstava za razvijanje urbanih područja EU fondova, dobiti oko 50 milijuna eura, a s još 25 posto ili oko 17 milijuna eura iz vlastitih prihoda lokalnih jedinica koje čine aglomeraciju, financirat će izgradnju gradske knjižnice, uređenje dječjeg muzeja, turističke projekte, razvoj start-up inkubatora, obnovu voznog parka i obnovu sustava toplinarstva.

Obersnel je na konferenciji za novinare rekao kako je sada izvjesno da se nije radilo samo o lijepim željama, a nije, dodao je, bilo ni razloga za strah da će Rijeka u projektu urbane aglomeracije “progutati” ostale općine i gradove.

Podsjetio je da je Ministarstvo regionalnog razvoja prihvatilo predložene projekte razvijanja urbanih područja svih sedam hrvatskih urbanih aglomeracija, kojima će biti na raspolaganju ukupno oko 350 milijuna kuna iz europskih fondova regionalog razvoja.

“Ti projekti moraju biti od interesa za cijelo aglomeracijsko područje, a poseban je naglasak na revalitalizaciji turističkih zanimljivih projektata, pa su tu svoje mjesto našli i projekti u Kastvu, Mošćeničkoj dragi, Kostreni i drugdje”, dodao je.

Riječka aglomeracija

Riječka aglomeracija sada je u fazi definiranja projekata, izrade akcijskog plana i plana finaciranja projekata, koji moraju proći evaluaciju prije konačnog potpisivanja sporazuma s Europskom komisijom.

U Rijeci je naglasak na uređenje zone Benčić, područja bivše tvornice, kazao je Obersnel te dodao da će se izgradnja knjižnice u t-objektu tog kompleksa i izgradnja interaktivnog dječjeg muzeja “Dječje kuće” realizirati i u okviru projekta Europske prijestolnice kulture.

Napomenuo je da se planira i uređenje upravne zgrade tog kompleksa te “Galeba” – bivšeg broda Josipa Broza Tita, no, da je s tim projektima aplicirano na  EU fondove i da nisu u programu riječke aglomeracije.

Obersnel je istaknuo da će se na prostoru aglomeracije razvijati i nekoliko start-up inkubatora u lokalnim jedinicama, a veliki dio sredstava bit će namijenjen za obnovu voznog parka javnog gradskog prijevoza. Znatan dio novca namijenjen je i za toplinarstvo, pa će se od tih sredstava obnoviti postojeći sustav toplinarstva, toplovoda i izgraditi nova energetska postrojenja koja će koristiti alternativne izvore energije.

U Rijeci će, dodao je, sada i u narednom razdoblju biti otvoreno više novih gradilišta, od uređenja trgova, zamjene infrastrukture, parkova, do pothodnika i prometnica. Za projekte cestogradnje planirano je ukupno oko 45 milijuna kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...