Početna - IZDVOJENO - U riječke osnovne škole uvode se zdravi obroci
Pravilna prehrana
foto: Grad Rijeka

U riječke osnovne škole uvode se zdravi obroci

Zdravi jelovnici već su dugi niz godina norma u dječjim vrtićima, no ove godine Grad Rijeka uvodi program pravilne prehrane i u deset riječkih osnovnih škola. Novi je to projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, pod nazivom “Školica zdrave prehrane”, čiji je cilj usvajanje pravilnih prehrambenih navika kod djece i očuvanje zdravlja kroz edukaciju učenika i njihovih nastavnika.

Uvođenje zdravih obroka u osnovne škole u Rijeci kroz Program pravilne prehrane predstavili su gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, voditeljica Odsjeka za unapređenje prehrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Sandra Pavičić Žeželj i zdravstvena voditeljica Centra predškolskog odgoja Sušak Mirna Baničević.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je da se uvođenjem programa pravilne prehrane ostvaruje i jedan od ciljeva Strategije razvoja Grada Rijeke 2014.-2020., a riječ je  razvoju zdravog načina života kod djece i prevenciji problema vezanih uz nezdravu prehranu.

„Provedba programa počela je još u veljači u školama Belveder, Centar, Dolac i Pećine. U ožujku program kreće u školama Gelsi, Brajda i Gornja Vežica, a u travnju u školama San Nicolo, Srdoči i Turnić. U sljedećoj školskoj godini projektom će biti obuhvaćene sve ostale osnovne škole“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Istaknuo je da osim ovog programa, Grad Rijeka kroz svoj socijalni program osigurava da nešto više od 15 posto polaznika riječkih osnovnih škola svakodnevno besplatno dobiva marendu u školi, kao i trećina djece polaznika produženog/cjelodnevnog boravka. Marenda se također subvencionira i u riječkim dječjim vrtićima, tako da se ukupno kroz ove programe vezane za socijalnu skrb, odnosno prehranu djece, iz Proračuna Grada Rijeke godišnje izdvaja oko 8 milijuna kuna.

Pročelnica Sanda Sušanj kazala je da će se projekt odvijati u dvije faze, prvo kroz edukaciju nastavnika, a potom kroz radionice s učenicima. „Ono što je bio okidač za uvođenje programa je činjenica da nam je pretilost kod djece u porastu zbog brzog načina života, blizine pekara itd. Pretilost je jedan od visokorizičnih faktora za kasniji razvoj kroničnih bolesti , poput debljine, šećerne bolesti, nekih oblika karcinoma, srčano-žilnih bolesti… Spriječiti se mogu upravo usvajanjem pravilnih prehrambenih navika u ranom djetinjstvu, čime se utječe na način prehrane u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi“, rekla je pročelnica Sušanj.

Iako su pojedine osnovne škole unatrag nekoliko godina već uvele zdravi doručak, novim projektom učenici tih škola dobit će i prehrambene smjernice. Uvest će se jedinstveni, tipski jelovnici te će sve škole imati pravilno organiziranu školsku prehranu. Učenici  5. razreda sudjelovali bi u radionicama slaganja obroka i zdravog tanjura, dok bi učenici 7. i 8. razreda bili uključeni u radionice u kojima bi se pripremali zdravi obroci.

Edukaciju učenika i učitelja provodit će nutricionisti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a (NZJZ) te drugi stručni suradnici Odsjeka za unapređenje prehrane i psiholozi Odjela školske medicine. Dr. Sandra Pavičić Žeželj iz NZJZ-a istaknula je da je nutricionistima plan izraditi jedinstvene jelovnike za sve škole, koji će se smjenjivati dvaput godišnje. „Provest će se kontrola cjelodnevnih obroka i objekata koji ih pripremaju, te izraditi edukativni materijali za nastavnike i učenike. Osim toga, planira se i web portal s ciljem proširivanja znanja o prehrani“, rekla je dr. Pavičić Žeželj dodajući da je krajnji cilj programa stvaranje zdrave odrasle populacije.

Zdravi obroci u Dječje vrtiće Rijeka počeli su se uvoditi još prije 30 godina, rekla je zdravstvena voditeljica Centra predškolskog odgoja Sušak Mirna Baničević. Naglasila je da su i djeca i roditelji uključeni u veliki broj radionica te da imaju odličan odaziv. „S obzirom na sve veći broj pretile djece ovo je nešto što može dati pozitivan odjek u budućnosti“, rekla je Baničević te okupljene pozvala da probaju zdrave slastice pripremljene u riječkim dječjim vrtićima.

U Proračunu za 2016. g., za uvođenje pravilne prehrane u osnovne škole Grada Rijeke predviđena su sredstva u iznosu od 55.000 kn.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...