Početna - IZDVOJENO - Kostrena dobila svoju Zelenu knjižnicu
zelena knjiznica

Kostrena dobila svoju Zelenu knjižnicu

Zelena knjižnica je projekt Društva bibliotekara Istre započet u ožujku 2011. godine. Radna grupa Hrvatskog knjižničarskog društva pozvala je knjižnice da se uključe u veliku zajedničku akciju umrežavanja knjižnica prema obrascu projekta Zelena knjižnica jer knjižnice  kao i uvijek, trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planeti Zemlji.

U Primorsko-goranskoj županiji projekt nije naišao na velik odaziv i uključeno je svega nekoliko ustanova; Strojarska škola u Rijeci, Osnovna škola Brajda, Gradska knjižnica Rab i Narodna knjižnica „Ivan Žagar“ Čabar, što je znak da je projekt potrebno bolje medijske promovirati i približiti ga javnosti.

Na inicijativu članice Odbora za zaštitu okoliša u Općini Kostrena gđe. Astrid Zekić  i predsjednice Općinskog vijeća Općine Kostrena, gđe. Gordane Vukoša, Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena, uključila se u projekt „Zelene knjižnice“ s ciljem edukacije javnosti i širenja svijesti o ekologiji, održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša.  Općina Kostrena prepoznala je važnost ove inicijative i osigurala sredstva za sufinanciranje projekta Zelene knjižnice.

Putem raznih aktivnosti, poput stručnih predavanja, tribina, rasprava, promocija knjiga, projekcija dokumentarnih filmova, Knjižnica želi sudjelovati u poticanju razvijanja svijesti o nužnosti brige za okoliš, zdravlje i kvalitetan život. Posebna pažnja usmjerit će se na suradnju s dječjim vrtićem „Zlatna ribica“ i OŠ „Kostrena“ jer upravo su djeca i mladi ti koje treba educirati i poticati na razmišljanje o kvalitetnijem načinu života, ulozi pojedinca u ekološkim i društvenim procesima  i odgovornom ponašanju prema prirodi. Korisnicima Knjižnice pružit će se edukacija kroz stručnu literaturu različitog sadržaja.

Zbirka „Zelene knjižnice“ formirana je i izdvojena na posebnoj prepoznatljivoj polici zelene boje, a sadrži knjige različite tematike: od ekoloških tema, knjiga o flori i fauni, uzgoju cvijeća, povrća, o hrani, o klimi, obnovljivim izvorima energije i slično.

Tijekom godine Knjižnica planira organizirati predavanje i radionicu o zdravoj prehrani, ekološkom uzgoju povrća, druženja uz razmjenu sadnica i sjemenja, vrijednih iskustava i znanja te više ekoloških radionica za djecu i mlade.

Za predstavljanje „Zelene knjižnice“ organizirana je radionica izrade cvijeća od papira i starih novina. Sudjelovali su učenici OŠ „Kostrena“ i njihove profesorice InaRandić Đorđević i Ivana Prelc koje su naglasile kako djeca pokazuju dobar interes za ekološke teme i rado sudjeluju u ovakvim radionicama ekološkog karaktera te naglasile i inače dobru suradnju koju imaju s knjižnicom. Jedna od sudionica radionice bila je i Nika Mršić, učenica 6a OŠ Kostrena koja nam je objasnila što danas rade: „Sutra je Dan žena pa izrađujemo cvijeće od papira koje je ekološki, ali i od srca i poklonit ćemo ga našim mamama i nonama“, a kad smo kod nona, od profesorice Ine doznali smo i jednu ekskluzivnu najavu da se uskoro priprema „Čajanka s bakama i nonama“.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...