Početna - IZDVOJENO - Rijeka ima novo Mini Art-kino
mini art

Rijeka ima novo Mini Art-kino

Otvoreno pod motom “Bez praga i pardona” Mini Art-kino će donositi hrabre filmove, istaknula je Mišković te naglasila kako do novog prostora ustanova Art-kino nije krenula ishitreno, već kroz osluškivanje potrebe publike za dodatnim filmskim prostorom i sadržajem. Za razliku od klasičnog kina, filmskog prostora Art-kina Croatia do kojeg se dolazi svečanim prolaskom kroz atrij i hodnik – u Mini Art-kino se stiže neposredno, direktno s ulice bez ograničavajućeg praga. Mini Art-kino, aludirajući i samim imenom na značajno manji broj mjesta (24), postaje intimnijim prostorom koji potiče komunikaciju. Programska će koncepcija Mini Art-kina biti vođena beskompromisnom selekcijom filmova i dodatnog programa koji će odvijati u obliku Tribina na tribinama (TNT), održavanja radionica za najmlađe te edukativnih programa.

Arhitektonski dvojac Antun Sevšek i Damir Gamulin istaknuli su da je novo Mini Art-kino svojevrsno kino u izlogu koje se ne skriva od ulice već je, smještajem projekcijskog platna, orijentirano prema njoj, nudi se i poziva, kako u sam prostor tako i u izvorno Art-kino.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da je Art-kino opravdalo sva očekivanja te je pohvalio ravnateljicu i tim Art-kina za inovativnost. Nakon otvorenja prikazana su dva bogato nagrađivana kratka hrvatska filma “Zvjerka” Daine O. Pusić i “Piknik” Jure Pavlovića.

Prvi dugometražni film u Mini Art-kinu će biti švicarski film “Sklonište” u režiji Fernanda Melgara. Prihvatilište za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni jedno je od rijetkih mjesta koje tim ljudima daje krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je ograničen i iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće. Svake večeri pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film redatelja Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću. Tema “Skloništa” je aktualnija nego ikada. Prvi TNT (Tribina na tribinama) razgovor vodit će filmolog Marin Lukanović te Dejan Travica iz udruge Oaza – Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene.

U nastavku mjeseca na repertoaru Mini Art-kina će se naći četiri programa 3. Maratona kratkometražnih filmova – “Europski mali maratonci” – program za najmlađe, “Europski maratonci” – prvi filmovi poznatih redatelja, “Hrvatski maratonci 1” i “Hrvatski maratonci 2” – recentno nagrađivani domaći kratkiši. Maraton traje od 18. do 21. prosinca, a odvija se u čak 18 gradova.

Ciklus filmova Pabla Trapera, od 16. do 20. prosinca, donosi pet izvanrednih nagrađivanih filmskih naslova u Mini Art-kino. Ciklus će otvoriti drama puna humora “Obitelj na kotačima”, a nastavak donosi dramu “Bijeli slon”, kriminalističku dramu “Murjak”, crno-bijelu komediju “Svijet dizalica” te romantični krimić “Carancho”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...